Novi obrazovni profil u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Čajetini

Autor: zlatibor.tv
05. Maj 2022
Novi obrazovni profil u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Čajetini

Srednja Ugostiteljsko-turistička škola u Čajetini ove godine će upisati ukupno 120 učenika prvog razreda. Svršeni osnovci će moći da biraju jedan od pet smerova koje škola upisuje. U školskoj 2022/23 po sistemu dualnog obrazovanja u odeljenja koja će brojati po 15 učenika biće upisani obrazovni profili konobar i kuvar. Po 30 učenika biće upisano u obrazovne profile kulinarski tehničar, hotelijerski tehničar  i hotelijersko – restoraterski tehničar. 

Imajući u vidu potrebe zlatiborske turističke privrede Ugostiteljsko-turistička škola u Čajetini za narednu školsku godinu će budućim učenicima ponuditi novi četvorogodišnji obrazovni profil, hotelijersko – restoraterski tehničar.

“Ove godine škola u Čajetini uvodi novi obrazovni profil, hotelijersko – restoraterski tehničar. Verujemo da je ovo interesantan obrazovni profil koji svršenim osnovcima pruža odlične mogućnosti kako za zaposlenje odmah po završetku škole tako i za nastavak školovanja na fakultetima,” istakla je za zlatibor.tv direktorka škole Višnja Smiljanić.

Ovaj obrazovni profil je nastao kao rezultat projekta koji su pripremile zemlje zapadnog Balkana, kako bi turistička privreda dobila kvalitetne kadrove u skladu sa modernim potrebama vremena.

Hotelijersko – restoraterski tehničar će biti obučen da obavlja sledeće poslovne zadatke:

  • učestvuje u kreiranju ponude;
  • prodaje i rezerviše ugostiteljske usluge;
  • vrši prijem, smeštaj i ispraćaj gostiju, kao i naplatu ugostiteljskih usluga;
  • brine o gostu tokom boravka u ugostiteljskom objektu;
  • koordinira radom recepcije, uslužnog osoblja i hotelskog domaćinstva prilikom dolaska i boravka gostiju i
  • vešto komunicira u različitim kontekstima na jednom stranom jeziku, uključujući komunikaciju sa klijentima i poslovnim partnerima.

Ovaj obrazovni profil učenicima omogućava da se zaposle na poslovima hotelski recepcioner, šef sale, nadzornik održavanja čistoće u hotelu.

Učenici mogu odmah po završetku srednje škole da se zaposle, kao i da nastave školovanje na fakultetima.

Sve detaljnije informacije o upisu i planu i programu za ovaj smer kao i za ostale smerove svi zainteresovani mogu dobiti na telefon 031 3831 184 ili e-mail srednjaskolacajetina@gmail.com.