Novine u novoj…

01. Januar 2017
Novine u novoj…

Nova kalendarska godina startovala je u Srbiji brojnim novinama. Lepim ili ružnim zavisi od perspektive pogleda i očekivanja posmatrača.

Oni koji rade za minimalac, a njih je u našoj državi između 300 i 350 hiljada jedva će dočekati kraj prvog meseca 2017. godine, jer je cena rada sa 121 dinar po satu skočila na 130 dinara za istu jedinici mere. Shodno tome njihova januarska plata biće uvećana za celih 1 566 dinara.

Ako ste pušač, a pritom primate minimalac najverovatnije nećete osetiti, već ćete povećanje i doplatiti.

Zbog podizanja akciza na cigarete od 1. januara za 2,28 dinara, pojedini proizvođači već su digli cene duvana, što je predviđeno predlogom izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji predviđa da se u periodu od 2017. do 2020. godine na svakih pola godine akciza povećava za 1,5 dinar.

Ukoliko se na startu godine razbolite, a niste još podneli ili niste preuzeli novu zdravstvenu knjižicu ne očajavajte, ipak nećete ostati uskraćeni za zdravstvenu zaštitu.

Do sada je zdravstvene knjižice zamenilo 5. 487. 053 od 6.800.000 osiguranika, a zahtevi će se i posle Nove godine podnositi kao i do sada direktno na šalterima RFZO-a, na šalterima pošte ili elektronski, putem E-uprave. Od dana podnošenja zahteva za zamenu zdravstvene knjižice do dobijanja nove čeka se oko dva meseca.

Nastupajuća godina donosi značajne novine u sferi poslovanja i smanjenja opterećenja privrednika i preduzetnika u Srbiji.

Svi privrednici i preduzetnici u Srbiji po zakonu će biti dužni da plaćaju komorsku članarinu, a čak tri četvrtine oslobođeno je te obaveze, dok će ostali ubuduće plaćati znatno manje iznose nego po dosadašnjem obračunu. Dosadašnji model koji se zasnivao na izdvajanju 0,19 odsto od bruto zarada zaposlenih, bio je neodrživ i predstavljao veliki trošak za privredu zbog iznosa članarine, ali i zato što su je firme plaćale na više mesta – i republičkoj i pokrajinskoj i regionalnim, odnosno gradskoj komori na čijem području posluju.

Istovremeno, u jedinstvenom komorskom sistemu koji počinje da funkcioniše u ovoj godini, privrednici će plaćati samo jednu članarinu – u zajedničku komorsku kasu.

Od 1. januara ove godine članarina se određuje prema ekonomskoj snazi članica, odnosno njihovom poslovnom prihodu, pa će tako za one najmanje i najslabije članstvo biti besplatno. Visina članarina prikazana je na grafikonu u nastavku teksta.

 

Foto--www.politika.rs

Foto–www.politika.rs

Novina je i da od 1. januara preduzetnici više neće morati da prijavljuju isplatu lične zarade Poreskoj upravi već samo Agenciji za privredne registre, jer će oni preduzetnici koji se odluče za isplatu lične zarade, kao osnov oporezivanja, moći da unesu podatak o isplati lične zarade u Jedinstvenu registracionu prijavu osnivanja pravnih lica i drugih subjekata registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika (Obrazac JRPPS, str. 4 koja se odnosi na preduzetnike).

Agencija za privredne registre će elektronski proslediti ovaj podatak Poreskoj upravi preko jednošalterskog sistema registracije, pa preduzetnici više neće morati posebno da obaveštavaju Poresku upravu o isplati lične zarade. Uvođenjem ove novine, procedura za početak poslovanja preduzetnika se dodatno skraćuje i prema broju koraka i prema broju dokumenata, koje je neophodno dostaviti državnim organima u postupku pokretanja poslovanja.

  1. januar 2017. godine, starosna granica za odlazak u starosnu penziju se kod žena podigla za šest meseci, tako da će žene od ove godine koje mogu da računaju na penziju morati da imaju 61 godinu i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Lestvica za penzionisanje podizaće se iz godine u godinu, tako da će do 2032. godine kod žene steći uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2017. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života, a ženama 37 godina i šest meseci staža osiguranja i najmanje 55 godina i osam meseci života. U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Prvog dana nove 2017. godine od 9 sati počela je naplata putarine na autoputu E763 (od Ljiga do Preljine)i to na naplatnim stanicama Takovo i Preljina.  Putarina od Ljiga do Preljine za putničke automobile iznosiće 140 dinara, a za teretna vozila 800 dinara. Deonica autoputa između Ljiga i Preljine, koja je nedavno otvorena, dugačka je oko 40 kilometara.

Po svemu sudeći, u prostoj 2017., negde ćemo uštedeti, a za nešto platiti nove namete.

Nova godina podrazumeva novine u svakom smislu, a kako ćemo pojedinačno preživeti, pričaćemo početkom naredne 2018., kada podvučemo crtu tekuće godine.

U svakom slučaju, da smo živi, zdravi i srećni, jer godine će prolaziti, kao i život, zato bez obzira na sve radujmo se i nazdravimo svakom novom satu, dani i godini.