Novo radno vreme Stopića pećine

16. Jul 2018
Novo radno vreme Stopića pećine

Stopića pećina od danas, 16. jula 2018. godine ima novo radno vreme. Za posetioce otvorena je svim danima od 9.30 do 19 časova.

Stopića pećina je udaljena oko 30 kilometara od Užica i 19 kilometara od turističkog centra, planine Zlatibor , na putu za Sirogojno. Pećina je vrlo blizu puta koji, u stvari, prolazi iznad nje i pristupačna je za posetioce.

Stopića pećina čuvena je po 10 metara visokom podzemnom vodopadu, a specifična je i njena klima: leti je u pećini toplo a zimi hladno

Jedna od najvećih atrakcija u užičkom kraju na zapadu Srbije svakako je Stopića pećina, koja se nalazi na levoj obali reke Prištavice, na nadmorskoj visini od 711 metara. To je rečna pećina, kroz koju i danas protiče Trnavski potok.

Pećina ima impresivni ulaz visine 18 i širine 35 metara, a nalazi se na 711,18 metara nadmorske visine. Njena glavna atrakcija je podzemni vodopad, visok 10 metara.

Stopića pećina sastoji se iz pet celina. To su Svetla dvoranaTamna dvoranaVelika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

Iako nije naročito bogata pećinskim ukrasima, ona ima veoma zanimljive bigrene kade, koje se izdvajaju svojom veličinom i dubinom, koja kod nekih iznosi i do sedam metara.

Stopića pećina ima klimu koja zavisi od spoljašnjih vremenskih uslova – zimi je u njoj hladno, leti toplo – a i voda iz Trnavskog potoka doprinosi mikroklimi pećine. Istraženi deo pećine je dug oko 1.600 metara, koji jednim delom čini podvodni sistem kanala.

08 Stopica pecina

Stopića pećina posebna je i po velikim bigrenim kadama koje su stvorene naslagama rastvorenog krečnjaka i izuzetno su atraktivne. Veliki broj kada raznih veličina formiraju kosi zid preko koga se voda stalno preliva. Veličine kada dostižu i 12 metara dužine i do sedam metara dubine.

Stopića pećina prvi put se u pisanim izvorima pojavljuje 1901. godine u zapisniku Srpskog geološkog društva, a početna istraživanja uradio je poznati srpski naučnik Jovan Cvijić 1909. i 1913. godine.

Ukoliko dolazite iz pravca Beograda, potrebno je da pređete oko 250 km, a najbolje je da pođete magistralnim putem za Crnu Goru do Zlatibora, odakle do Stopićke pećine ima još 19 km severoistočno.

Ukoliko dolazite autobusom, do Zlatibora su česti polasci iz svih većih gradova Srbije, a od Zlatibora do pećine preporučujemo taksi prevoz.