Obnavlja se Stari turski han u Kosjeriću

Autor: turistickisvet.com
27. Maj 2019
Obnavlja se Stari turski han u Kosjeriću

Nakon ulaganja u seoski i rekreativni turizam, kada je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdvojilo 15 miliona za izgradnju teniskog igrališta, obnovu dva fudbalska terena i olimpijskog bazena, ministar Ljajić je najavio da će država pomoći obnovu Starog turskog hana – najstarije zgrade u Kosjeriću koju je još 1854. izgradio ugledni Antonije Radojević, direktan potomak Antonija Kosjera, koji se sa saplemenicima doselio iz Kosjera, sa Cetinja, pa je varoš po njemu i dobila ime. 

U međuvremenu je Stari han stavljen pod zaštitu države, a osamdesetih godina prošlog veka su Kosjerićani – u znak zahvalnosti prvom doseljeniku – ispred drevnog objekta podigli i spomenik. U Hanu je, inače, izvesno vreme bio smešten deo opštinske administracije, rado su ga kao autentični enterijer koristile i mnogobrojne filmske, odnosno TV ekipe, a najduži korisnik je lokalni KUD “Maksim Marković”.

Dobili smo deset miliona dinara, koliko je ministar Rasim Ljajić lane obećao za renoviranje objekta pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a realizaciji ovog projekta se najviše raduju u opštinskoj Turističkoj organizaciji, jer su već pripremili nove planove – kaže predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić.

Direktorka TO Kosjerić, Snežana Joksimović otkriva da da će obnovljeni Han biti centar svih kulturnih, prosvetnih i turističkih dešavanja, dodajući da će predstavljati neku vrstu gradske kuće u kojoj će se nalaziti istorijska i etno-postavka, pa je sugrađanima upućen apel da pomognu u prikupljanju eksponata.

U Hanu će se organizovati i izložbe, te razne radionice, a osmislićemo i prostor za venčanja. Posebno je važno to što će upravo od ove turističke atrakcije Kosjerića polaziti sve ture ka okolini u kojoj se naši domaćini bave seoskim turizmom, te izletničke posete primamljivim detinacijama u susedstvu – zaključuje Snežana Joksimović.