Od ponedeljka dostupne subvencije za poljoprivredne proizvođače iz Užica

02. April 2021
Od ponedeljka dostupne subvencije za poljoprivredne proizvođače iz Užica

Od ponedeljka, 5 aprila registrovani poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Užica moći će da konkurišu za subvencije u poljoprivredi, najavio je Slobodan Kuzmanović, gradski većnik za poljoprivredu. On je istakao da se ovim potezom Užice svrstalo među prve lokalne samouprave u Srbiji koje su ove godine raspisale javni poziv po osnovu subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje. Za tu namenu ukupno je opredeljeno 32 miliona dinara, odnosno pet miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Kuzmanović.  

Osnovni uslovi su da je registrovano poljoprivredno gazdinstvo na terotiriji grada Užica u aktivnom statusu i da su izmirene obaveze po osnovu poreza. I ove godine biće subvencionisana nabavka poljoprivredne mehanizacije za setvu, đubrenje zemljišta, zaštitu bilja, ubiranje useva, a maksimalan iznos subvencije je 100 hiljada dinara (bez PDV-a) bez obzira na vrednost investicije.

Na subvencije sa udelom do 50%, a maksimalni iznos je do 280 000 dinara mogu da računaju i zainteresovani za nabavku kvalitetnih priplodnih grla goveda, ovaca i koza. U sektorima voćarstvo, grožđe i povrće predviđene su subvencije sa udelom do 50%, odnosno do 100 000 dinara (bez PDV-a), koliko je planirani iznos i kada su u pitanju subvencije za ostale useve, protivgradne mreže, opremu za navodnjavanje i muzilice. Važno je istaći da poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu po više osnova, ali da je maksimalni iznos subvencije koju grad daje jednom poljoprivrednom gazdinstvu 280 hiljada dinara, pojašnjava Kuzmanović.

Sredstva se odobravaju po redosledu podnošenja potpunih zahteva, bliži uslovi javnog poziva i neophodna dokumentacija dostupni su na sajtu Grada. Prijave se podnose od ponedeljka 5. aprila u kancelariji 28 u Gradskoj upravi u Odseku za poljoprivredu.


Inače, na teritoriji grada Užica registrovano je oko 7150 poljoprivrednih gazdinstava, što u ukupnom broju stanovnika čini 23%. Cilj mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja je modernizacija proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti, povećanje produktivnosti gazdinstava, smanjenje proizvodnih troškova i dostizanje nacionalnih i standarda EU. Kroz subvencionisane mere podstiče se i zaštita životne sredine, brine se o zdravlju biljaka i životinja, povećanju kvaliteta proizvoda, higijene i bezbednosti hrane, očuvanje tradicionalnih proizvoda i postižu brojni drugi benefiti.   


 

Ovome dodajemo da je u prethodnih šest godina od kada se iz budžeta grada Užica opredeljuju sredstva po osnovu podsticaja poljoprivredne proizvodnje  ukupno 2 085 registrovanih proizvođača iskoristilo 114 miliona dinara.

Podsećamo da je 2014. godine budžet za poljoprivredu iznosio oko 17 miliona dinara, a prošle godine 27 miliona. Uvećanje budžeta budilo je i interesovanje poljoprivrednika pa je od 151 korisnika 2014. godine prošle godine brojka dostigla 468 gazdinstava koja su iskoristila pravo na subvencionisanu nabavku mehanizacije, opreme ili priplodnih grla.