Od stereotipa i predrasuda do diskriminacije

Autor: zlatiborpress.rs
02. Decembar 2019
Od stereotipa i predrasuda do diskriminacije

Učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole Dimitrije Tucović iz Čajetine i sa Zlatibora u petak, 29. novembra u sali biblioteke Ljubiša R Đenić su debatovali na temu “Od stereotipa i predrasuda do diskriminacije”.  Učenici su najpre pogledali crtani film “Ružno pače” a zatim su izneli svoje mišljenje o situaciji u kojoj se u crtanom filmu našlo ružno pače. Opšti stav učenika je bio da je ružno pače bilo diskriminisano i da nije imalo podršku zajednice i porodice.

Đaci su za potrebe debate pripremili i anketu o diskriminaciji i stereotipima. Anketirani su učenici od četvrtog do osmog razreda, kao i nastavnici. Što se rezultata tiče, opšti je utisak da svi anketirani znaju šta su stereotipi i diskriminacija. Na pitanje da li su lično bili izloženi diskriminaciji velika većina anketiranih je odgovorila negativno, što može biti znak da postoji problem da se govori o konkretnim primerima diskriminacije.

Prisutnima se potom obratila nastavnica srpskog jezika i književnosti Jagoda Jeremić, koordinatorka projekta „Obrazovanje za prava deteta“. Ona je govorila o formama diskriminacije posebno skrenuvši pažnju na dve najčešće situacije: u prvoj, se jednako postupa prema nejednakima, dok se u drugoj nejednako postupa prema jednakima. Takođe je govorila o objektivnim i subjektivnim načinima da se spreči diskriminacija.

Potom su učenici predstavili stripove koji govore o diskriminaciji siromašne dece, dece sa sela, kao i o diskriminaciji po etničkim ili rodim osnovama.

Debatu je organizovao đački “Debatni klub”, u okviru projekta „Obrazovanje za prava deteta“. Posebno treba pohvaliti trud i rad nastavnice Ivane Milojević (koordinatorka Učeničkog parlamenta) i nastavnice Jagode Jeremić (koordinatorka projekta „Obrazovanje za prava deteta“) koje su zajedno sa članovima Učeničkog parlamenta odlično pripremili debatu.