U Užicu oko 740 budućih prvaka

31. Mart 2016
U Užicu oko 740 budućih prvaka

Oko 740 dece rođene u periodu od 1. marta 2009. do 28. februara 2010. na području grada Užica, prema podacima Matične službe, krenuće od jesenas u prvi razred osnovne škole.

Upis počinje sutra, 1. aprila i traje do kraja maja, odnosno do početka nove školske godine, posebno za roditelje čija se deca nisu upisala zbog preseljenja ili za prvake koji dolaze iz kategorija osetljivih grupa i nemaju stalno mesto boravka.

 

U prvi razred se upisuje svako dete koje ima najmanje 6,5 a najviše 7,5 godina. Od dokumenata potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, Budući prvaci moraće da obave testiranje kod  školskih psihologa i pedagoga  i sistematske preglede kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda.

 

Postoji mogućnost da dete ranije krene u školu, sa šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu.

Takođe, ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih razloga, nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Prema zakonu, roditelj ili staratelj plaća kaznu od 5.000 do 25.000 dinara ako ne upiše dete u školu.