Od utorka nove mere u borbi protiv korone

15. Novembar 2020
Od utorka nove mere u borbi protiv korone

Od utorka 17. novembra, u periodu od 21 do 5 sati narednog dana, neće moći da radi ništa osim apoteka, benzinskih pumpi, dostave hrane i dela privrede koja radi u trećoj smeni, odlučila je Vlada Srbije na vanrednoj sednici o suzbijanju korona virusa.

“Počevši od 17. novembra do 1. decembra 2020. godine, radno vreme ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5 narednog dana”, navodi se u uredbi.

Ova uredba stupa na snagu sutra.

Što se škola tiče od sutra se nastavlja normalan rad u svim osnovnim i sredniim škola u našoj državi, jer škole su za sada zahvaljujući poštovanju svih epidemioloških mera od strane učenika, nastavnog i drugog osoblja vrlo bezbedne.  Podaci kojima raspolažemo pokazuju da je u osnovnim školama u Srbiji trenutno 39 kovid pozitivnih učenika od čega je 20 učenika iz Beograda. Kada su srednje škole u pitanju, kovid pozitivna su 52 srednjoškolca od čega 22 iz Beograda, rekla je Ana Brnabić, premijerka Srbije na konferenciji za novinare.Inače, od prethodnog izveštaja do juče, 14. novembra COVID-19 je potvrđen kod 79 lica na području Zlatiborskog okruga i to najviše u Užicu 18, Prijepolje – 13, Arilje – 11, Bajina Bašta – 9, Kosjerić – 8, Požega – 7, Priboj –6, Nova Varoš –5 i Sjenica – 2.

Treba istaći da je od početka epidemije do juče ukupno potvrđeno 3699 slučajeva infekcije korona virusom (COVID-19) na teritoriji Zlatiborskog okruga.


Prema poslednjim podacima od petka, 13. novembra iz Opšte bolnice Užice u ovoj ustanovi je do tada hospitalizovano 19 pacijenata pozitivnih na virus korona. Na intezivnoj nezi nalazilo se 17 pacijenata, od kojih  je 13 na respiratoru.

U Covid bolnici u Krčagovu do petka, 13. novembra smešteno je 95 pacijenata.

Ovome dodajemo da je na području čitave Srbije od početka epidemije ukupan broj registrovanih slučajeva dostigao 81 086, beleži se 989 smrtnih slučajeva, dok je broj testiranih od početka epidemije do danas dostigao cifru od oko million i 500 hiljada građana.

Podsećamo, od 13. novembra u Srbiji se počelo sa izricanjem i mandatne novčane kazne.

Skupština Srbije izglasala je izmene zakona kojim se predviđaju kazne za kršenje mera zaštite od korona virusa, poput nenošenja maski onda kada je to propisano.

Za nepridržavanje mera lične zaštite kazna je 5 hiljada dinara, a sa 30 hiljada dinara biće kažnjena osoba odgovorna za primenu lične zaštite od infekcije, ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera.

Novčanom kaznom od 300 hiljada dinara kazniće se pravno lice ako ne preduzme aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za primenu tih mera.

Za isti prekršaj preduzetnici će biti kažnjeni sa 150 000 dinara, a odgovorno lice novčanom kaznom od 50 000 dinara.

Nadzor nad sprovođenjem mera vršiće sanitarna inspekcija i komunalna milicija.

Inspektori će moći da pišu prekršajne naloge, a pripadnici komunalne milicije da nalože da se isprazni prostor u kom je došlo do kršenja mera i zatvore objekat najduže na 72 sata.