Održan šesnaesti “Letnji ulični erski kabare” u Čajetini i na Zlatiboru

Autor: Turistička organizacija Zlatibor
06. Avgust 2023
Održan šesnaesti “Letnji ulični erski kabare” u Čajetini i na Zlatiboru

U okviru “Zlatiborskog kulturnog leta” 4. i 5. avgusta 2023. godine održan je šesnaesti “Letnji ulični erski kabare”. Prve večeri ova manifestacija održana je na platou ispred bibioteke u Čajetini, dok je drugo veče erskog humora održano u pozorišnoj dvorani Kulturnog centra Zlatibor.

Glavni organizator, Biblioteka “LJubiša R. Đenić”, i ove godine posetiocima je pripremila niz dešavanja ispunjenih šarmom, prefinjenošću i smehom. Erskom himnom kabaretske svečanosti otvorio je orkestar “Gordanov bluz geto bend”, pod vođstvom maestra Gordana Papića, koji je svojom muzikom dao posebnu atmosferu ovoj prijatnoj avgustovskoj večeri. Gledaoci su mogli da uživaju u animaciji uličnih svirača i klovnova.

Najboljim aforističarima su uručene nagrade na Konkursu za aforističara godine, koji raspisuje čajetinska biblioteka. Milanu Kuridži iz Prijedora je pripala prva nagrada, druga je dodeljena  Ninusu Nestoroviću iz Novog Sada, a treću je osvojio Bojan Ljubenović iz Beograda. Nagrada „Rade Jovanović“, koju dodeljuju Beogradski aforističarski krug i Biblioteka “Ljubiša R. Đenić” za najbolju knjigu aforizama u 2022. godini pripala je Jovu Nikoliću iz Ugljevika, za knjigu “Pucnji bez opomene”.

U nastavku večeri glumci Milorad Miki Damjanović i Dragana Đurđević prikazali su običaje i šaljive dogodovštine iz zlatiborskog kraja predstavom “Dramske minijature erskog humora”. Prvaci drame Užičkog narodnog pozorišta, Divna Marić i Slobodan LJubičić, izveli su predstavu “Testament”. U pauzama na repertoaru je bila muzika koja večno živi, ne stari i ne menja se i uz koju svi ostaju zauvek mladi, u izvođenju “Gordanov bluz geto benda”.

Treće večeri bilo je planirano održavanje Kabarea u romantičnom ambijentu pored Ribničkog jezera, na međustanici Gold gondole, ali je otkazano usled nepovoljnih vremenskih uslova i niskih temperatura.

Ova manifestacija dobila je pozitivne ocene najviših institucija Republike Srbije, a posebno priznanje je upis erskog humora u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa 2012. godine. Ovo značajno priznanje nameće još veće ambicije i daje realnu nadu da će se kroz dug i uspešan život Kabarea očuvati specifičan erski duh.

Za uspešne početke i pozicioniranje Erskog kabarea, ne samo u Srbiji već i na prostorima čitave bivše Jugoslavije, izuzetne zasluge ima opština Čajetina, koja se prihvatila trajnog pokroviteljstva ove manifestacije i time je na najbolji način pomogla u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa sa najboljom namerom – da Zlatibor zadrži status prestižne turističke destinacije, a ujedno i laskavu titulu festivalskog grada. Turistička organizacija Zlatibor i JP “Gold gondola” Zlatibor pružili su nezamenljivu pomoć u organizaciji i realizaciji ovog izuzetnog događaja.

Sva dnevna dešavanja na Zlatiboru i okolini, kao i servisne informacije, možete u svakom trenutku pronaći na web platformi zlatibor.live.

Korišćenje fotografije—Turistička organizacija Zlatibor