Oko 56% Užičana iskoristilo pravo glasa

24. April 2016
Oko 56% Užičana iskoristilo pravo glasa

Birališta u Užicu, kao i u ostatku Srbije, zatvorena su u 20 sati. Građani Užica mogli su da glasaju na 91. biračkom mestu za budući sastav Republičkog parlamenta, kao i za  odbornike u Skupštini grada Užica. Jedno biračko mesto bilo je otvoreno i u Okružnom zatvoru u Užicu, gde su lica lišena slobode imala pravo glasa za republičke poslanike.

Na lokalu najviše glasova pripalo je listi Aleksandar Vučić- Srbija pobeđuje” pripalo je 46,59% glasova, lista “Jovan Marković- Najbolje za Užice” osvojila je poverenje 18,49%, dok je ”Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma, Aktivna Srbija (AS)” osvojila 10,33%.

Prema podacima Gradske izborne komisije u Užicu je na osnovu rezultata na 7 obrađenih  biračkih mesta, za poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, glasalo ukupno 56,02% odsto građana upisanih u birački spisak. Od tog broja, najviše glasova 62,88% osvojila je lista “Aleksandar Vučić- Srbija pobeđuje”, zatim lista Ivica Dačić “Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Dragan Marković- Palma” sa 10,41%, dok je treće plasirana lista Dveri- Demokratska stranka Srbije- Sanda Rašković Ivić- Boško Obradović sa 6,31% poverenja birača u Užicu.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Užicu imalo je 68.009 glasača koliko je upisano u birački spisak. Gradska izborna komisija obradila je rezultate za lokalne izbore sa 15 biračkih mesta.

Na lokalu listi Aleksandar Vučić- Srbija pobeđuje” pripalo je 46,59% glasova, ”Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma, Aktivna Srbija (AS)”- 10,33%, “Demokratska stranka Srbije – Srpski pokret Dveri, Složno Užički- 5,79 %, dr Vojislav Šešelj- Srpska radikalna stranka osvojila je 4,79 %. Lokalna lista “Jovan Marković- Najbolje za Užice” osvojila je poverenje 18,49 %, Srpski pokret obnove- 4,54 %, “Užice za promene”- 3,83 % i “Zelena stranka” 2,60 % glasova birača.

Inače, broj birača u Užicu ove izborne godine manji je za 810 glasača u odnosu na izbore 2012., i čak za 1 500 manje u odnosu na lokalne izbore 2008. godine, podaci su Gradske izborne komisije. Na izborima u Užicu učestvovalo je  osam izbornih listi sa ukupno 343 odborničkih kandidata što je 150 kandidata manje nego pre četiri godine.

Gradskoj izbornoj komisiji u Užicu do sada su prijavljene nepravilnosti u radu dva biračka odbora.