Oprezno sa paljenjem strništa

11. Mart 2019
Oprezno sa paljenjem strništa

Ministarstvo zaštite životne sredine je, u okviru ukupnih aktivnosti na rešavanju negativnih pojava koje degradiraju i ugrožavaju životnu sredinu, pokrenulo inicijativu za zajedničko rešavanje problema paljenja strništa svih nadležnih organa u Srbiji.

Paljenje strništa, odnosno žetvenih ostataka, davnašnja je primitivna agrotehnička mera kojoj poljoprivrednici  pribegavaju ali kojom stvaraju veliku opasnost za okolinu, zagađaju životnu sredinu, nanose štetu poljoprivrednom zemljištu i ugrožavaju sveukupan biodiverzitet.Na ovo su skrenuli pažnju poljoprivrednivcima na teritoriji opštine Čajetina i iz „Zlatiborskog eko agrara“.

Živo zemljište je osnova poljoprivredne proizvodnje i razvija se samo brižljivim upravljanjem. Ono je ključ uspeha svakog dobrog poljoprivrednog gazdinstva. Paljenjem žetvenih ostataka ugrožava se mikroflora i fauna u delu oraničnog sloja, te se na taj način gubi potencijalna organska masa, kažu stručnjaci. Spaljivanje zemljišta je, takođe, i kažnjivo.

Osim što paljenje strništa šteti proizvođačima jer se  narušava prirodna ravnoteža, takođe dovodi i do toga da pepeo koji ostaje oduva vetar , a pošto su paljevine često u blizini puta, ugroženi su i učesnici u saobraćaju. Nasuprot tome, savetuju stručnjaci, mera koju bi trebalo preduzeti  odmah nakon žetve je zaoravanje biljnih ostataka koje njivama donosi višestruku korist.