Otvoren 17.Međunarodni filmski festival “Kustendorf”

Autor: uzice.rs
24. Januar 2024
Otvoren 17.Međunarodni filmski festival “Kustendorf”

Pod sloganom ”Ne nadzor, kinematografija!” na Mećavniku, u Mokroj Gori, sinoć je otvoren 17. Međunarodni filmski festival ”Kustendorf’”. Festival je otvorila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, a svečanom otvaranju prisustvovala je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Istakavši da će Mokra Gora naredna četiri dana biti evropska i svetska prestonica filma u njegovom najkreativnijem i najprefinjenijem izdanju, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojović naglasila je da je ovaj festival i trijumf umetnosti kao najviše tvorevine ljudskog duha, koja budi najfinija osećanja, opija svojom magijom i bezgraničnim putevima mašte vodi na nezaboravna putovanja.

“Želim da čestitam našem gostu Mateu Garoneu specijalnu nagradu “Drvo života”, profesoru Emiru Kusturici i njegovom timu želim uspešan festival, posetiocima doživljaj koji se pamti, takmičarima mnogo uspeha, a svima nama da filmska slika pobedi tamu”, poručila je Gojković.

 

Performans inspirisan filmom Undergraund u režiji Emira Kusturice izveli su studenti treće godine glume Akademije umetnosti iz Beograda, a slogan “Ne nadzor, kinematografija!” izneo je Miki Manojlović.

Međunarodni filmski festival „Kustendorf” traje do 27. januara i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije i Mećavnik grada.

U takmičarskom programu naći će se 17 filmova, a za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za nagradu “Vilko Filač”za najbolju filmsku fotografiju takmičiće se autori iz Srbije, Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Severne Makedonije, Indije, Češke, Hrvatske i Rusije.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs