Otvorena izložba “Laureati Međunarodnog grafičkog bijenala “Suva igla” 1993-2023”

Autor: uzice.rs
28. Februar 2024
Otvorena izložba “Laureati Međunarodnog grafičkog bijenala “Suva igla” 1993-2023”

Radovi umetnika nagrađeni zlatnom, srebrnom i bronzanom iglom na šesnaest do sada održanih grafičkih bijenala tokom 30 proteklih godina, čine izložbu “Laureati Međunarodnog grafičkog bijenala “Suva igla” 1993-2023”, koju je u Gradskoj galeriji Užice otvorila gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

“Na korak smo do preuzimanja zvanične titule kojom Užice postaje nacionalna prestonica kulture Srbije. Velika mi je čast što sam večaras ovde da se u ime grada, a u susret tom važnom danu u obratim vama na najstarijoj manifestaciji međunarodnog karaktera u našem gradu”, istakla je obraćajući se prisutnima gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Prema njenim rečima, upravo te tri decenije postojanja i učešće umetnika iz više od 50 zemalja sveta najbolje govore o njenoj veličini i značaju ne samo za umetnost, već i za prepoznatljivost našeg grada na svetskoj kulturnoj mapi.

“Baš na toj mapi večaras ćemo ubeležiti i ovaj datum kada koračamo ka Eri kulture i novoj svetlosti koja će nas obasjati. Znamo da kultura preživljava društvene, ekonomske i deološke preokrete u društvu samo ako ima čvrste temelje, a “Suva igla” i sve ostale užičke manifestacije koje traju decenijama, dokaz su da se mi Užičani ne odričemo tradicije i da ponosni na bogato kulturno- istorijsko nasleđe razvijamo i gradimo nove vrednosti, jer samo jaki temelji prošlog jedina su i sigurna osnova za sve buduće”, poručila je gradonačelnica.

Zoran Cvetić direktor Gradske galerije Užice istakao je ova izložba potvrđuje ne samo visoku meru programa, već i teško dostižne standarde jedne grafičke discipline kakva je suva igla.

“Ako za ovih 30 godina prebrojimo kontinente, države i gradove iz kojih su putovali umetnici do Užica, ako pogledamo 50 nagrađenih i više od 1000 pristiglih radova, kada se samo nabroje imena likovnih kritičara, teoretičara, istoričara umetnosti, akademskih slikara, grafičara koji su učestvovali u žiriranju bijenala, kada sagledamo raznolikosti grafičkog rukopisa, uočimo promene i preispitivanja grafičkog jezika u duhu ovovremenih preobražaja vizuelnih indentiteta slike, kada sa otisaka ovih majstora grafičke umetnosti prepoznamo duh podneblja i kada znamo da je iz godine u godinu u interancionalnoj konkurenciji učestvovalo sve više užičkih grafičara i da su neki od njih stasavali uz bijenale, shvatićemo da sve to daje smisao ovoj međunarodnoj manifestaciji koja ima svoje posebno mesto na grafičkoj mapi sveta. U našem gradu koji ove godine živi u slavu kulture i njenih najviših vredosti, ne preostaje nam ništa drugo, nego da konstatujemo da se danas ovde kada je umetnost grafike u pitanju svet zove Užice”.

Prema rečima Mladena Jevđovića osnivač Grafičkog bijenala “Suva igla”, Užice ima najveću kolekciju grafika suve igle u celom svetu, tehnike koja je izuzetno dragocena.

“Ako je crtež ono prvo pravo iskreno i suštinsko u likovnom izražavanju, prva beleška ideje ili njena složena i krajnja definicija, onda je suva igla baš to i sve to. Ona je viteštvo u grafici, egzaktna i konkretna, stroga i ne trpi kolebanja, suptilna i nežna, sanjiva i vazdušasta, njom se mogu reći mnoge stvari sitni treptaj i akordi.Ona je skromna a tako bogata”.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj Užičana, a u programu su učestvovali učenici Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović”.

Korišćene foografije preuzete sa www.uzice.rs