Pandemija odlaže i Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine

22. Oktobar 2020
Pandemija odlaže i Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je trebalo da se sprovede u aprilu odlaže se za oktobar 2021. godine, saopštili su iz Republičkog zavoda za statistiku. Odluka je doneta zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom kovid-19, koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja, navedeno je na sajtu RZZS.

Bez obzira na nepovoljnu epidemiološku situaciju, do sada su obavljene sve planirane aktivnosti na pripremama popisa, a u narednom periodu potrebno je realizovati niz aktivnosti koje zahtevaju direktan kontakt, kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu (instruktorima, popisivačima, članovima popisnih komisija i drugima), tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima.

Najrizičnije su selekcija i obuka oko 20 000 kandidata za instruktore i popisivače, što je planirano da se obavi od januara do marta naredne godine. Terensko prikupljanje podataka trebalo je da se obavi tokom aprila naredne godine, što bi podrazumevalo da 15.000 popisivača u roku od mesec dana obiđe svaki stan, odnosno kuću, i popiše kompletno stanovništvo, uključujući i lica smeštena u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, ali i studente i učenike u domovima i internatima, kao i migrante u prihvatnim centrima i druge kategorije stanovništva u kolektivnom smeštaju koje su u većem riziku od zaražavanja – objašnjavaju u Zavodu.

Zbog svega navedenog, a usled neizvesne epidemiološke situacije i opasnosti od širenja zarazne bolesti, odlučeno da se popis odloži za pola godine.


Inače, odlaganjem Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova pomera i Popis poljoprivrede, koji je planiran za oktobar 2021, ali će biti obavljen tokom 2022. godine.

Ovome dodajemo da Srbija nije jedina koja odlaže popis, ističu u Republičkom zavodu za statistiku, dodajući da su to učinile Škotska i Irska, koje su popis odložile za godinu dana i biće obavljeni u aprilu 2022.


Ostale evropske zemlje razmatraju različite scenarije. U prilog donošenju odluke o odlaganju popisa ide i set preporuka koje su izdali Odeljenje za statistiku Ujedinjenih nacija i Populacioni fond UN u septembru mesecu tekuće godine, a u kojima kao najrazumnije rešenje, predlažu odlaganje popisa.