Pčelari iz Bajine Bašte nedovoljno zainteresovani za zaštitu geografskog porekla

Autor: prviporta
18. April 2019
Pčelari iz Bajine Bašte nedovoljno zainteresovani za zaštitu geografskog porekla

Na inicijativa pčelara sa područja opštine Bajina Baštada se zaštiti geografsko poreklo meda organizovan je sastanak kome je prisustvovao i profesor Nebojša Nedić sa poljoprivrednog fakulteta koji je pčelarima približio samo značenje zaštite geografskog porekla i šta sve treba preduzeti u izradi elaborata.

”Opština Bajina Bašta je programom podrške za sprovodjenje mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2019 godinu izmedju ostalog predvidela i meru zaštite geografskog porekla meda za koje se ispostavilo nakon višegodišnjih istraživanja da postoje uslovi da se med sa ovog područja zaštiti. Negde u planu je da se zaštiti ime porekla koje je širi stepen zaštite i može više da doprinese dodatoj vrednosti meda sa ovih prostora” – kaže Ana Ilijašević iz poljoprivredne službe.

Geografsko poreklo ima veliki značaj zato što ono znači prepoznatljivost kako u Srbiji tako i širom Evrope.

”Ovo područje je praktično biser Srbije zato što je Tara tu gde jeste i zato što je taj biodiverzitet koji Tara poseduje pretočen kroz medije apsolutno pečat ovog kraja, tako da je geografska zaštita porekla to što bi trebalo uraditi na ovom području” – rekao je profesor Nebojša Nedić sa poljoprivrednog fakulteta.

Godinu dana je potrebno kako bi se ovaj proces doveo do kraja. Medjutim pošto je pčelarstvo sezonski posao to može uticati na dužinu procesa.

Iako je inicijativa za zaštitu geografskog porekla meda potekla od pčelara okupljenih oko udruženja ”Omorika”, ”Tara” i ”Polen” posećenost je bila izuzetno mala.