Pešačenjem kroz istoriju Zlatibora

19. Februar 2017
Pešačenjem kroz istoriju Zlatibora

Povodom 21. februara Svetskog dana turističkih vodiča koji je uspostavljen 1990. i kada je u njegovom obeležavanju učestvovalo 15 zemalja, dok je 2011. godine proslavljen u više od 50 država širom sveta, organizuju se različiti događaji.

Na Međunarodni dan turističkih vodiča Turistička organizacija Zlatibor organizuje besplatnu pešačku turu “Kroz istoriju Zlatibora” koja počinje u 12 casova od Kraljeve česme pored jezera na Zlatiboru.

Inace, česma na čijoj ploči je uklesano „Kralj Aleksandar I 20. avgusta 1893 prvi je zidani objekat na ovom delu Zlatibora, podignut povodom posete kralja Aleksandra Obrenovića, I u istoriji ove planine upravo ta gdoina uzima se za početak organizovanog razvoja turizma.

Godine 1931. Kraljeva Voda (današnje naselje Zlatibor) je dobila vodovod tako što je voda sa česme Đurkovac i česme koju je podigao Kralj Aleksandar pumpama izvedena u rezervoar.

Na ovu planinu 1908. godine dolazi još jedan kralj Srbije, a to je Petar I Karađorđević. Prvi put je došao na ovu planinu iz zdravstvenih razloga, ali je toliko zavoleo Zlatibor da je kasnije sa prijateljima sve češće dolazio na ovu planinsku lepoticu. Prilikom njegove prve posete 1908. godine izgrađeni su prvi objekti na Zlatiboru: hotel „Kraljeva voda“ danas je to restoran „Srbija“ iznad jezera, vila „Čigota“ i pekara. Tada počinje razvoj mondenskog turizma, jer ako mogu kraljevi da se odmaraju na ovoj planini zašto ne bi mogli i ostali, koji imaju dovoljno novca za to, ali i slobodnog vremena.

Treba istaći da je Zlatibor danas najposećenija turistička destinacija u Srbiji koja se iz godine u godinu razvija a planina osim smeštajnih kapaciteta poseduje i sve propratne sadržaje koje zahtevaju moderni domaći i strani gosti.