Pet miliona evra potrebno za potpuno osposobljavanje Ponikava

Autor: eKapija.com
21. Septembar 2019
Pet miliona evra potrebno za potpuno osposobljavanje Ponikava

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je u utorak, 17. septembra, sa svojim saradnicima posetio aerodrom Ponikve, gde su nedavno završeni radovi na izgradnji dela ograde, čija je ukupna vrednost oko 15,5 miliona dinara. Kako je rekao gradonačelnik, dosad je izgrađena ograda u dužini od 3.735 metara od ukupno 8.930 metara koliko treba da se uradi da bi se završetkom ograde i uz još neke dodatne radove Aerodrom stavio potpunu u civilnu funkciju.

On je podsetio i na dosadašnja ulaganja Vlade Srbije od više miliona evra u infrastrukturne radove na aerodromu Ponikve. Osim pristanišne zgrade finansirano je i 42% radova na izgradnji ograde. Sada je neophodno završiti još 800 metara piste i uraditi svetlosnu signalizaciju na aerodromu. U nekoj od narednih faza potrebno je rekonstruisati vodovod kojim se napaja aerodrom i pristanišna zgrada, zatim završiti poslove vezane za protivpožarnu zaštitu. Procena je da nam je za sve ove radove potrebno negde oko 5 mil EUR, kako bi se aerodrom stavio u punu funkciju – istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, gradsko rukovodstvo je došlo do ideje da vrati vlasništvo nad Aerodromom Ponikve Republici, koja je to i prihvatila. U Evropi nema grada koji je u stanju da sam upravlja aerodromom, jer je to jedan veoma stručan i zahtevan posao, koji zahteva stručno osoblje za to, a Grad nema takav kadar, niti novac da ih plati. Na primeru Aerodroma Niš se pokazalo da je dobro što je prešao u vlasništvo Republike – istakao je Petković.

Kako je rekao gradonačelnik Užica, predsednik Vučić i potpresednica Vlade Zorana Mihajlović su najavili Aerodrom Ponikve kao jednu od prvih budućih velikih investicija. Nama nije samo problem u 5 mil EUR nego je problem i u održavanju i funkcionisanju samog aerodroma. Na narednoj sednici Skupštine Grada se nadam da ćemo doneti odluku o prenosu vlasništva nad Aerodromom sa Grada na Republiku i da ćemo početkom naredne godine ovde moći da očekujemo velike investicije finansirane od strane Republike. Aerodrom poslednjih nekoliko godina funkcioniše za male avione, realno za dve godine možemo imati završene sve radove i aerodrom u punoj funkciji – naveo je Petković.

Slaviša Dimitrijević direktor JP Aerodrom Ponikve je istakao da je aerodrom trenutno namenjen za sletanje aviona generalne avijacije odnosno privatnih letova, ali nije osposobljen za javni saobraćaj. U toku ove godine smo imali oko 200 domaćih i oko 70 međunarodnih letova, gde su uglavnom bili privatni avioni. Za javni saobraćaj nam je potrebno da ispunimo dodatne uslove kao i da nabavimo potrebnu opremu da bi to moglo da funcioniše nesmetano – rekao je Dimitrijević, navodi se u saopštenju Grada Užica.