Petoro dece iz istog vrtića na bolničkom lečenju

Autor: Slavica Panić Nova.rs
26. April 2021
Petoro dece iz istog vrtića na bolničkom lečenju

U toku jučerašnjeg dana i jutros, na Dečije odeljenje OB Užice hospitalizovano je petoro dece sa težom kliničkom slikom praćenom obilnim prolivima, povraćanjem, malaksalošću i visokom temperaturom. Uzrok još uvek nije poznat ali je simptomatično da su sva deca polaznici užičkog privatnog vrtića „Školica Čarolija“. Da li je u pitanju virusna infekcija ili trovanje hranom, još uvek nije poznato, tačan uzrok pokazaće rezultati analiza koje su u toku.

„Zabrinuti smo, u strahu, ne znamo još uvek šta je uzrok, moje dvoje dece je u bolnici, čekamo šta će nam doktori reći. U petak su došli iz vrtića, sin je već u petak dobio proliv, ali nisam odmah tome pridavala pažnju. U subotu je i devojčica dobila proliv ali nije bilo alarmantno do noći ka nedelji. Krenulo je povraćanje i visoka temperatura, u nedelju smo došli u bolnicu, njega su zadržali odmah a ćerku jutros. Još ne znamo o čemu se radi, nisu još stigli svi rezultati, nadamo se da će sve dobro proći“, kaže za Nova.rs Ana, majka dvoje dece koje su na bolničkom lečenju.

Načelnica dečijeg odeljenja kaže da su deca na odeljenje primljenja sa teškom kliničkom slikom, obilnim prolivom, povraćanjem i visokim temperaturama.

„Imamo baš teške forme proliva i povraćanja, jutros sam referisala kolegama. Sve je praćeno malaksalošću, obilno povraćanje i prolivi, visoka temperatura, baš nezgodna klinička slika. Ja sam ih primila četvoro, jutros još jedno, ne znam da li su svi iz istog vrtića. Uzeli smo uzorke za analize, testirali smo ih i PCR testovima, moramo biti sigurni šta je uzrok, jer su kliničke slike neobične i po prilično ozbiljne, deca su pod konstantnim lekarskim nadzorom“, rekla je za Nova.rs dr Dara Savić Božović.

Da su sva hospitalizovana deca iz vrtića „Školica Čarolija“, potvrdili su nam iz Doma za majku i dete gde su deca primljena na pregled a deo njih dalje upućen na bolničko lečenje. Kako kažu u dispanzeru, tokom vikenda, sa sličnim simptomima pregledano je 12-oro dece a danas još petoro. Prvi rezultati uzoraka, čija analiza je u toku, daće i pravu sliku i mogući uzrok oboljevanja dece.

Tragom za informacijama pokušali smo da u kontakt stupimo sa vlasnicima vrtića „Školica Čarolija“ali se na broj za kontakte, do zaključenja teksta, niko nije javljao.

Iz Predškolske ustanove Užice, u kojoj u jedanaest vrtića boravi 2.100 mališana, nam je rečeno da nije zabeležen ni jedan slučaj oboljevanja dece sa sličnim simptomima. Direktorka ove ustanove nam je potvrdila da je od 01.aprila koronavirus potvrđen kod osmoro deca od čega su dva slučaja zabeležena u protekla dva dana.

Izvor: Nova.rs