“Pitam da čujem” akcija užičkih studenata u cilju podizanja svesti o vakcinaciji protiv Kovida 19

11. Maj 2021
“Pitam da čujem” akcija užičkih studenata u cilju podizanja svesti o vakcinaciji protiv Kovida 19

Studenti Pedagoškog fakulteta Užice i Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, uz podršku volontera Kancelarije za mlade i Grada Užica su na Gradskom trgu organizovali akciju pod nazivom “Pitam da čujem”. Akcija je deo kampanje, koja ima za cilj da mlade informiše o značaju očuvanja javnog zdravlja i vakcinacije protiv Kovida 19.

Studenti i volonteri su u prethodnom periodu realizovali anketu na našim visokoškolskim ustanovama, nakon čega su dobili i odgovore na pitanja koja su mladima nepoznanica. Ono što je njih najviše zanimalo je šta vakcine protiv kovida sadrže, da li izazivaju sterilitet, da li su dovoljno ispitane… Odgovore zasnovane na podacima zvaničnih svetskih i naših zdravstvenih ustanova štampali su na brošurama koje će u narednih par dana deliti svojim kolegama i vršnjacima.

Među studentima koji su na ovaj način dobili više informacija i odlučili se na vakcinaciju je i Dejana Stevanović student Pedagoškog fakulteta Užice.

“Odlučila sam se za vakcinu jer smatram da je veoma bitno da steknemo kolektivni imunitet kome svi težimo i da se na taj način vratimo normalnom životu koji smo imali pre korone, jer ćemo na taj način moći slobodnije da se krećemo i da se oslobodimo maski. Nadamo se da će i ova akcija doprineti da se što više mladih odluči za vakcinaciju”.

Još većem broju vakcinisanih nada se i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Zajednički cilj nam je da postignemo kolektivni imunitet i da u našem gradu imamo vakcinisanih od 60% do 80%. Po podacima koji smo dobili od Kancelarije za E-upravu, Grad Užice zajedno sa Beogradom i Nišom imamo najveći broj vakcinisanih, tj 45% populacije u našem gradu je vakcinisano.Ovom prilikom bi istakla da sam ponosna na naše sugrađane ma to koliko su bili odgovorni prema sebi, prem svom okruženju i što su shvatili koliko je to važno. Želimo da svi danas sa ovog skupa pošaljemo zajedničku poruku svima, da pozovemo ostatak sugrađana koji se nije vakcinisao dođe na naki od punktova u Dom Zdravlja Užice ili u Sevojnu da se vakciniše i da se vratimo jednom normalnom načinu života, da se družimo bez ograničenja, da idemo u bioskop, pozorište da naš život bude onakav kakav je bio pre pandemije”.

Gradonačelnica je najavila i da će narednih dana biti organizovana akcija u okviru koje će na najprometnijim mestima biti postavljena sanitetska vozila za vakcinaciju. Dom zdravlja raspolaže dovoljnim brojem svih vakcina, a u narednih 4 do 5 dana biće sprovedena i revakcinacija velikog broja Užičana.

Ovome dodajemo da je Užice u samom vrhu gradova sa najvećim brojem vakcinisanih protiv Kovida 19 što je potvrdio gostujući na RTS-u, Mihailo Jovanović direktor Kancelarije za E- upravu. Po njegovim rečima Beograd, Niš i Užice sa preko 45 odsto vakcinisanih prva su tri grada u Srbiji.

Inače, prema poslednjim podacima iz užičkog Doma zdravlja podeljeno je 45 521 doza zaključno sa jučerašnjim danom. Od tog broja 25 476 građana Užica primilo je obe doze vakcine, a njih 20 045 vakcinisano je prvom dozom.