Plivanje za Bogojavljenski krst nije takmičenje

16. Januar 2020
Plivanje za Bogojavljenski krst nije takmičenje

Ovogodišnje 12. tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst, pod pokroviteljstvom Grada Užica i u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i Javnog preduzeća Veliki park, tradicionalno će biti održano u nedelju, 19. januara u 10 časova na Gradskoj plaži. Litija će krenuti u 9 časova i 20 minuta ispred crkve Svetog Marka, zatim pored crkve Svetog Đorđa i dalje gradskim ulicama ka plaži.

Posle liturgija, u crkvama Svetog Đorđa i Svetog Marka krenućemo u litiju do reke Đetinje gde ćemo molitvom prizvati Duha svetoga da osveti vodu, blagoslovi ljude koji učestvuju u plivanju za časni krst, ali ne samo njih već i sve ljude koji se tu skupe kao i čitavu prirodu. Crkva će imati zadatak da obezbedi krst za koji će se plivati i svim učesnicima će biti dodeljene zahvalnice, najavio je protonamesnik Ljuban Petrović.

Bitno je napomenuti da ovo nije takmičenje, da su svi koji se taj dan, po zimskom vremenu odvaže da plivaju u hladnoj vodi, pobednici. Takmičar koji prvi dopliva do Časnog krsta biće nagrađen zlatnim krstom koji donira zlatara Karat, rekao je Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika.

Među 58 do sada prijavljenih učesnika su i dve dame, ali i nekoliko maloletnih osoba čije učešće potvrđuju oba roditelja pisanom saglasnošću, istakao je Dinko Žuvela iz Velikog parka dodajući da će svi prijavljeni plivači biti podrvrgnuti zdravstvenom pregledani u Udruženju ribolovaca na Gradskoj plaži, u vremenu od 7 do 10 časova.

Zainteresovani učesnici mogu se prijaviti do petka, 17. januara do podne mogu na Gradskom trgu na klizalištu. Inače, na prvom takmičenju koje je organizovano u Užicu 2008. godine plivalo je 13 učesnika, dok je prošle godine učestvovao najveći broj plivača 94.

Treba istaći da će najbrži učesnik pored zlatnog krsta, dobiti krst na lancu i Bogojavljensku gramatu – poklon od Blagodarstvenog fonda Svetog Georgija iz Sankt Peterburga.