Zlatiborski gastro raj: kačamak, organsko mleko i održivost na vrhuncu zimske sezone

Autor: Gold gondola Zlatibor
30. Januar 2024
Zlatiborski gastro raj: kačamak, organsko mleko i održivost na vrhuncu zimske sezone

U srcu planinskog bisera Srbije, na očaravajućem Zlatiboru, gde svaka sezona donosi ne samo spektakularne pejzaže i svež vazduh, već i bogatstvo ukusa  tradicionalnih specijaliteta, Gold gondola je postala epicentar promocije zdravog načina života i autentičnih ukusa.

U saradnji sa Zlatiborskim Eko agrarom, Gold gondola je sredinom januara svojim posetiocima pružila priliku da uživaju u toplim zalogajima jednog od omiljenih zlatiborskih jela – kačamaka uz čašu domaćeg, organskog mleka. Istovremeno su ljubitelji umetnosti uživali u „Četkici i čašici“, jedinstvenoj igri slikarskih boja i toplih napitakа.

„Danas je na Gold gondoli dan rezervisan za umetnost kojom želimo da obogatimo iskustvo naših gostiju. Tom  umetnošću ćemo da obradujemo i dušu i stomak. Pre svega  sa fantastičnim domaćim kačamakom i organskim mlekom iz domaće mlekare,  koje danas dajemo na poklon gostima,  koji su  na  vrhu Tornika u zaista impresivnom broju. Drugi umetnički utisak odnosi se na uživanje  uz posluzenje zajedno sa  slikanjem pod vodećom ,,četkicom’’ akademskog slikara, a sve u ovom prelepom ambijentu. Spoj nekoliko različitih aktivnosti ima za cilj da napravimo lepu zabavu za goste Zlatibora, da proširimo tu ponudu i ponudimo nešto drugačije. Mislim da će ovi tradicionalni proizvodi zajedno sa organskim mlekom iz naših preduzeća Eko agrar i mlekare „Naša Zlatka“ naći put do srca i stomaka svih dragih gostiju, zato što se ovo organsko mleko i proizvodi ovde, na obroncima Tornika. Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da,  zajedničkim snagama sa našim partnerima iz Eko agrara,  to  pokažemo i degustiramo,“rekla je Bojana Božanić direktorka Gold gondole.

Ova gastronomska avantura na Zlatiboru ne samo da ističe bogato kulturno nasleđe regiona, već naglašava značaj očuvanja tradicionalnih metoda pripreme hrane i korišćenja isključivo prirodnih, organskih sastojaka.
„Posebno mi je drago da mi imamo šta da ponudimo i ovakva roba dokazuje da veliki trud i angažovanje stoji iza naših proizvođača, naših poljoprivrednika i ovakve okupljanja su kruna naše delatnosti. Današnji posetioci mogu uživati u šolji organskog mleka i kačamaku koji je takođe sa organskim sirom i kajmakom kao i u ovom prelepom zlatiborskom suncu – jednom rečju hrana i za stomak i za dušu“, istakao je Marko Marić direktor Zlatiborskog Eko agrara.

Govoreći o konceptu umetničkog ugođaja  „Četkice i čašice“ i izuzetnoj popularnosti koju je za kratko vreme stekao kako među turistima tako i među lokalnim stanovništvom,  direktorka Kulturnog centra Čajetina, Danica Jevtić Šišović je naglasila: „Cela ideja je bila da uz domaću zlatiborsku rakiju slikamo pejzaže po ugledu na Boža Kovačevića, a uz čašu vina da slikamo nešto što je slikao Van Gog na  pariski način.Ovo je već treća radionica  i sada je najveće interesovanje zato što su ljudi do sada saznali kako lepo uživo izgleda. Ovo je paket koji se svakog četvrtka  može  kupiti uz vožnju Gold gondolom i ovde, na Torniku, uživati uz crtanje i slikanje.  Ljudi su sa oduševljenjem ovu aktivnost prihvatili, a svaku svoju sliku će poneti sa sobom kao uspomenu sa zimovanja.“

Kako su zadovoljni posetioci zaključili,  ovaj nesvakidašnji spoj umetnosti za stomak i dušu dodatno im je upotpunio boravak u bajkovitom zimskom ambijentu.

Korišćene fotografije—Gold gondola Zlatibor