Počelo suzbijanje komaraca u Užicu

20. Avgust 2018
Počelo suzbijanje komaraca u Užicu

Zavod za javno zdravlje Užice počeo je danas sa suzbijanjem larvi i odraslih formi komaraca na teritoriji Grada Užica, a akcija će trajati do kraja nedelje.

komarci yapr

U danima povoljnih meteroloških uslova, tretman suzbijanja larvi komaraca radiće se u periodu od 7 do 12 časova, dok će se u periodu od 18 do 22 sata suzbijati odrasle forme komaraca, prskanjem uređajima sa zemlje duž priobalja potoka i reke Đetinje i površina koje predstavljaju staništa komaraca.

Prema planu Zavoda za javno zdravlje prvog dana akcije, 20. avgusta najavljeni tretman sprovodi se u širem području naselja Turica, Volujački potok,sportski centar Turica-deotrase turističkog vozića.

U utorak, 21.avgusta akcija će se sprovediti u Koštičkom, Carinskom, Uremovačkom i Gluvaćkom potoku, dok je za sredu, 22.avgusta planiran tretman u delu bare pored magistralnog puta u Sevojnu i kanalu pored Inkubator centra.

U četvrtak, 23.avgusta ekipe Zavoda za javno zdravlje suzbijaće lerve i odrasle forme komaraca u koritu reke Đetinje od plaže do Zlakuse i pritoke reke Đetinje sa leve i desne strane, dok su za petak, 24.avgusta planirana Gradska groblja i deponija Sarića osoje.

Iz ove institucije napominju da se larvacidno tretiraju područja bara i stajaće vode, dodajući da se larvacidni tretman obavlja u prepodnevnim satima. Tretman suzbijanja odraslih formi komaraca se vrši u ranim večernjim satima.

Preparat kojim se tretira je neškodljiv za vodenu faunu i ostale organizme te ne iziskuje posebne mere predostrožnosti, jer ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

Udruženje pčelara iz Užica na vreme je obavešteno o ovoj akciji, kako bi preduzeli odgovarajuće mere zaštite pčelinjih društava, navode iz Zavoda za javno zdravlje.

Iz Zavoda za javno zdravlje u Užicu podsećaju da je groznica Zapadnog Nila virusno, sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Iz dosadašljeg iskustva najveći broj obolelih se registruje u avgustu mesecu. Većina inficiranih osoba nema nikakve simptome, a manje od 1% inficiranih ima tešku kliničku sliku u vidu meningitisa i encefalitisa. Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito starijih od 75 godina.

U Srbiji su do 14. avgusta tekuće godine  godine registrovana 126 slučaja oboljevanja i 11 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Na teritoriji Zlatiborskog okruga nema registrovanih pacijenata sa teškom kliničkom slikom u vidu meningitisa i encefalitisa, kod kojih je potvrđena groznica Zapadnog Nila.

Kod dva pacijenta koji su dali podatak o ubodima komaraca i imali simptome slične gripu u vidu povišene temperature, malaksalosti, osipa po koži, dokazano je prisustvo VZN specifičnih antitela u krvi.