Počeo Božićni post

28. Novembar 2023
Počeo Božićni post

Danas je počeo šestonedeljni Božićni post za pravoslavne vernike  koji se pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista. Božićni post traje 40 dana, do Božića i nije strog kao Uskršnji. Post inače, ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, nego uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla.

Veruje se da je Božićni post uveden još u 4. veku, dok je puno trajanje od 40 dana dobio u u 12. veku.

Post ima telesni i duhovni aspekt, odnosno uzdržavanje od hrane životinjskog porekla samo je deo posta. Podjednako je važno odricanje od svake vrste grešnih i zlih misli i dela.

U toku celog Božićnog posta ne jedu se meso, beli mrs i jaja. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strože, kada se ne jede riba, već po mogućnosti „na vodi“.

Na vodi se, odnosno strogo, posti samo sredom i petkom. Ponedeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino su dozvoljeni, a subotom i nedeljom se jede i riba. Jednostavno, to izgleda ovako:

  • sreda i petak – post na vodi
  • ponedeljak, utorak i četvrtak – post na ulju
  • subota i nedelja – post na ulju, uz dozvoljenu upotrebu ribe

Najstroži post je na Badnji dan, kada vernici sve do večere poste isključivo na vodi.

Treba istaći da oni koji imaju zdravstveni ili neki drugi problem zbog kog ne mogu da izbegavaju hranu životinjskog porekla 40 dana imaju mogućnost “malog posta”, koji traje sedam dana.

Podsećamo, da je pravoslavni vernici  četiri puta godišnje praktikuju višednevne postove – Božićni, Vaskršnji ili Časni uoči Vaskrsenja Hristovog, Petrovski pred praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu /12. jula/ i Gospojinski uoči Uspenija Presvete Bogorodice /28. avgusta/.