Podsticaj turističkom preduzetništvu mladih

28. Jun 2018
Podsticaj turističkom preduzetništvu mladih

U prvoj nedelji juna u avanturističkom centru Mojan u Andrijevici za 40 mladih iz Zlatiborskog okruga iz Srbije i iz severnog i južnog dela Crne Gore, organizovana je prva radionica na temu omladinskog preduzetništva u turizmu u okviru  eMEETS projekta.

Vladislav radionica

Foto–V.P.

Učesnici projekta su srednjoškolci iz ekonomskih i turističkih škola, studenti turizma, mladi, nezaposleni koji žele da pokrenu sopstveni biznis u turizmu ili povezanim sektorima.  Tokom radionice su predavačima predstavili svoje ideje, dobili smernice kako da ih razvijaju i unapređuju a podrška u preduzetničkom učenju i razvijanju poslovnih ideja nastaviće se kroz ostale aktivnosti, radionice i razmene mladih koje su predviđene projektom.

Svi učesnici projekta će u kontinuitetu imati mentorsku  podršku partnera na projektu, Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Berana i Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica.

Radioničari su se na samom startu projekta upoznali sa primerima dobre prakse i sa podrškom omladinskom preduzetništvu u Evropskoj uniji. Kroz interaktivan rad u grupama definisali su, razvili i prezentovali poslovne ideje uz podršku eksperata sa Univerziteta u Rotenburgu i GEA Koledža – Fakulteta za preduzetništvo iz Ljubljane.

Inače, organizator ovog događaja je bila Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, koordinator projekta.

Podsećamo, eMEETS projekat je podržan kroz ERASMUS +program koji finansira EU, sa glavnim ciljem da se unaprede kapaciteti i motivišu mladi ljudi da započnu sopstvene karijere, podstaknu preduzetnički duh i zapošljavanje mladih u sektoru turizma.

Pored  Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije , kao vodećeg partnera na projektu i Regionalne razvojne agencije Zlatibor, u implementaciji projekta učestvuju opština Budva, Institut modernih tehnologija Crne Gore, GEA koledž- Fakultet za preduzetništvo iz Slovenije, Steinbas centar za inovacije iz Nemačke i GEMS Educación en Andalucia, iz Španije.