Podsticaj za razvoj IT-a u Užicu

18. Oktobar 2017
Podsticaj za razvoj IT-a u Užicu

U cilju pozicioniranja Užica na mapu gradova sa IT potencijalom u petak, 20. oktobra 2017. u vremenu od 11 do 17 časova u Gradskom kulturnom centru,   biće održana druga konferencija WWW (Web West Weekend).  

Neformalna grupa IT 5ERAc dobila je za ovaj projekat podršku Udruženja “Interaktiv”, Resurs centra za Zlatiborski i Moravički okrug u okviru programa Mladi su zakon koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, istakao je predstavnik ove grupe, Đorđe Kuzmanović. Partner na projektu je Udruženje “RAZVOJ UE” koje je dobilo podršku grada Užica.

Djole i Jeka

Kuzmanović je istakao da su ključni razlozi za pokretanje ovog događaja što se u Užicu obrazuje kadar iz oblasti informacionih tehnologija na Visokoj poslovno tehničkoj školi, dok studenti Učiteljskog fakulteta izučavaju obrazovnu tehnologiju u kojoj je jedan segment posvećen razvoju i primeni informacionih tehnologija u nastavi.

plakat za sajt

Događaji ovog tipa već se organizuju u drugim gradovima i opštinama Srbije, pa verujemo da i Užice zaslužuje događaj ovog tipa naročito što veliki broj rođenih Užičana radi u IT sektoru u svetskim i domaćim kompanijama kako u Srbiji tako i u inostranstvu, naglasio je on.

Predstavnik neformalne grupe IT 5 ERAc čiji članovi su studenti informatike i dizajna kaže da je dobra organizacija Web West Weekend-a prošle godine uticala na odziv izuzetnih stručnjaka iz oblasti IT prava, zatim značaja društvenih mreža i e-mail marketinga u promociji, ali i dolazak predstavnice Startit centra iz Beograda koja će govoriti o ulozi Startit centara u lokalnim sredinama. Biće predstavljena o internet platforma koja je u službi razvoja pčelarstva u Srbiji.

Jeka i Djole

 

Činjenice ukazuju da najveća potražnja domaćih i stranih kompanija iz godine u godinu vlada za IT stručnjacima koji su formalno i neformalno obučeni za različite programske jezike, baze podataka, izradu aplikacija za mobilne telefone, dizajnere i druge poslove u ovom sektoru. Poznato je da je oblast inforamcionih tehnologija najbrže rastuća privredna grana u celom svetu, a neki podaci ukazuju da Srbiji nedostaje oko 30 000 programera, ukazala je Jelena Vasović, direktorka Gradskog kulturnog centra u Užicu koji je i ove godine domaćin ovog događaja.

 

Inače, drugi Web West Weekend u Užicu organizuje se u  Evropskoj nedelji programiranja koja se u Srbiji ove obeležava od 17. do 22. oktobra, dok je 24. oktobar Svetski dan informatike. Cilj obeležavanja ovih datuma je informisanje i motivacija mladih na jačanju saradnje i pronalaženje rešenja za probleme trgovine i razvoja u eri modernih informacionih tehnologija.

uzice-grb-velikiOvaj tekst je deo projekta “Ključ dobrog posla je stručniji pojedinac” sufinasiran sredstvima grada Užica za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017.godini.