Polovina površine pod požarom u potpunosti sanirana, na terenu termovizijski dronovi

Autor: uzice.rs
16. Maj 2024
Polovina površine pod požarom u potpunosti sanirana, na terenu termovizijski dronovi

Sa vatrogascima, mašinistima, vozačima kamiona i svim ljudima koji neprestano i predano rade na gašenju požara na deponiji Duboko gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević bila je i danas. Ona je dočekala ekipe koje su iz Zrenjanina stigle sa termovizijskim dronovima i kamerama i istakla da je situacija mnogo bolja nego prethodnih dana i da je polovina površine pod požarom u potpunosti sanirana. Situacija na deponiji Duboko bila je tema i prve sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, kojom je predsedavao minstar unutrašnjih poslova i komandant Štaba, Ivica Dačić.

Prema njenim rečima sve aktivnosti se nastavljaju uz istovremeno izveštavanje sugrađana, do kojih pred predstojeće lokalne izbore dolazi mnogo dezinformacija. “Podstaknuta jučerašnjim sastankom Saveta roditelja grada Užica, moram da građanima Užica iznesem nekoliko važnih informacija”, istakla je gradonačelnica.

“Juče je jedan od članova tog Saveta, inače veliki opozicionar izneo jednu veliku neistinu, da su grad i građani Užica ostavljeni sami da se bore sa vatrenom stihijom, da ih je država napustila. To je neistina, građani Užica, morate da znate, upravo blagovremenom reakcijom države Srbije, Vlade, resornih ministarstava i svih ostalih relevantnih institucija došlo je do brzog gašenja požara ovde na deponiji Duboko. Istina je da će ovaj višedecenijski problem rešiti država i ne samo time što je poslala na teren dodatnu mehanizaciju, opremu, i ljude već i dugoročno. Ovde će biti izgrađena prava sanitarna ekološka deponija. Ministarstvo zaštite životne sredine na čelu sa ministarkom Irenom Vujović raspisalo je tender i u toku ove godine realizovaće se taj projekat.”

Prema rečima Danijela Bombara iz Zrenjanina ekipa je došla na deponiju Duboko kako bi pružili pomoć. On objašnjava da se pomoću termovizijskog drona vide razlike u temperaturi zemljišta koje se snima, tako da i ovakva žarišta koja se nalaze ispod površine mogu da detektuju i vide pre nego što izbije na površinu.

“Pošto imamo termalni dron koji može da pomogne da se lociraju žarišta gorenja na deponiji došli smo da pružimo pomoć. Uradili smo već dva snimanja i upravo se materijal obrađuje i očekujemo da ćemo do sutra imati detaljnu mapu žarišta cele deponije, a preliminarni rezultati su već na evaulaciji jer imamo video snimak kamerom gde se vidi trenutno stanje, da bismo pomogli da vatrogasci efikasnije rade svoj posao”.

Tanja Knežević tehnički direktor JKP “Duboko” ističe da je sanirana polovina deponije . “Imali smo oko 4 hektara požarom zahvaćene površine, rad je jako spor, radi se postepeno, prvenstveno zbog bezbednosti ljudi koji su angažovani. Na raspolaganju nam je 11 komunalnih i 19 privatnih preduzeća, koja su nam na raspolaganje stavila 93 kamiona, oko 20 bagera 13 komunalnih i osam vatrogasnih cisterni, 3 buldožera i jedan grejder, kao i dve kombinovane mašine i utovarivača. Uz pomoć svih tih mašina za ovih 14 dana izgradili smo šest pristupnih puteva i danas konačno deponiju prepolovili. Ušli smo u sam centar gorivog dela do žarišta i sada će nam posao biti mnogo lakši”.

Ona podseća da su upotrebljene sve raspoložve tehnike, koje je Sektor za vanredne situacije preporučio i ispostavilo se da se otpad mora iskopati, ugasiti i preriti zemljom i tako bezbedno sanirati.

Situacija na deponiji Duboko bila je tema i prve sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojoj su sagledane informacije o aktuelnoj situaciji i aktivnostima saniranja požara na Regionalnoj deponiji „Duboko“ kod Užica, spremnost subjekata i snaga sistema smanjenja rizika od katastrofa za pripremu i reagovanje u narednom periodu, stanje vodnih objekata za zaštitu od poplava i uređenje vodotokova, kao i informacije o uvođenju sistema ranog upozoravanja i obaveštavanja javnosti u slučaju nadolazeće ili neposredne opasnosti.

O situaciji na terenu preduzetim i planiranim merama ministra unutrašnjih poslova i komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije Ivicu Dačića, izvestili su potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i načelik Republičkog štaba za vanredne situacije Luka Čaušić.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs