Polupodzemni kontejneri za otpad na šest lokacija u gradu

Autor: uzice.rs
07. Decembar 2022
Polupodzemni kontejneri za otpad na šest lokacija u gradu

Sa ciljem daljeg unapređenja sistema odlaganja komunalnog otpada u užem gradskom jezgru nedavno je počelo postavljanje polupodzemnih kontejnera. Za ovu namenu JKP “Bioktoš” izdvojilo je pet miliona dinara, a po rečima izvršnog direktora tog preduzeća Branislava Marića nabavljena je namenska dizalica za kamion i pražnjenje otpada već je počelo na lokacijama, na kojima su polupodzemni kontejneri postavljeni.

Trg Svetog Save, Ulica Dimitrija Tucovića kod TC “Pariz”, zelena površina ispred hotela “Zlatibor”, “Prva osnovna škola Kralja Petra drugog” i Ulica Petra Ćelovića kod dečijeg igrališta su lokacije na kojima će se nalaziti po polupodzemni kontejneri za suvi i mokri otpad i na njima je jasno nazanačena namena. U Omladinskoj ulici biće postavljena tri, dva kontejnera za mokri i jedan za suvi otpad. U bele kontejnere čija je zapremina 5 metara kubnih i koji menja čak šest klasičnih kontejnera odlaže se mokri otpad. Njihovo pražnjenje sada će biti mnogo lakše, jer zauzimaju manje prostora, zahtevaju manji broj radnika i ceo proces odvija se mnogo brže. Sa druge strane zeleni kontejneri su zapremine tri kubika i namenjeni su isključivo za selektovani komunalni otpad.

Kroz nekoliko dana biće završemno postavljanje ukupno 13 kontejnera na šest lokacija, nakon čega će se u određenom vremenskom periodu pratiti efekti ovakavog sistema. Ukoliko se pokaže da je opravdan, sigurno je da će se ići u pravcu zamene klasičnih kontejnera polupodzemnim na svim lokacijama gde to bude moguće.

Krajem ove godine očekuje se i početak realizacije novog projekta namenjenog domaćinstvima, u okviru kog će još 5 350 domaćinstava na teritoriji grada Užica i Gradske opštine Sevojno dobiti kante za selekciju otpada na mestu nastanka. U okviru projekta ” Odvajamo” JKP “Bioktoš” dobiće dva kamiona, a na mapiranim lokacijama biće postavljeno 570 kontejnera za suvi otpad i 124 kontejnera za staklo.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs