Pomoć je moguća za sve one koji je traže

Autor: Aneta Surtov Specijalista anesteziologije i psihoterapeut/doktok.rs
30. Oktobar 2023
Pomoć je moguća za sve one koji je traže

Samoubistvo je čin kojim čovek samom sebi oduzima život. Oko samoubistva se vekovima vode različite debate najviše o tome da li je osoba koja počini samoubistvo kukavica ili je pak hrabra.

Biti svedok samoubistva ili kao anesteziolog raditi i dati sve od sebe da nekome ko je pokušao sebi da oduzme život, da ga spasite je i emotivno i profesionalno izuzetno teško. Često je taj čin za porodicu i prijatelje izenadan, međutim, osoba koja je počinila ili pokušala da počini samoubistvo je prošla kroz određene korake.

  • Razmišljanje o samoubistvu.
  • Maštanje kako će to da uradi.
  • Spremanje i aktvno učestvovanje da se taj čin ostvari.
  • Ostvarenje, ili pokušaj ostvarenja samoubistva.

Transakcionoj analizi postoji teorija o psihološkim igrama, i krajnji ishod određenih igara jeste samoubistvo. Ako osoba ide na psihoterapiju, psihoterapeut je dužan da prepozna da postoji rizik od takvog ishoda i da reaguje adekvatno. S obzirom da Transakciona analiza bazično funkcioniše po principu ugovora (dogovora) između klijenta i psihoterapeuta, dogovora sa kojim se obe strane slažu, uglavnom je taj dogovor pozitivno definisan. Kada je klijent u riziku da naudi sebi stvara se negativan ugovor; da ma koliko mu/joj je loše neće nauditi sebi (to je deo ugovora). Nažalost taj ugovor samo sprečava klijenta da izvrši samoubistvo i daleko je od toga da klijent vodi zdrav život. To se postiže tek kasnije tokom terapije.

Nažalost veliki broj ljudi ne zatraži pomoć na vreme, jer ili veruju da to mogu sami (da, možda i mogu, ali zašto ne bi imali podršku i pomoć?), ili smatraju da su slabići ako zatraže pomoć ili pak smatraju da je problem nebitan u poređenju sa tuđim problemima. Takav pristup osobu bukvalno gura sve dublje i dublje u jamu dok ne dođe do zaključka da je samoubistvo jedina opcija.

Pre više nedelja sam se kao anesteziolog susrela sa samoubistvom. Dečko je naneo sebi fatalnu ranu pucavši u glavu. Svi moji pokušaji da mu spasim život bili su apsolutno bezuspešni. Dok sam radila svoj posao u daljini sam čula njegovu majku kako vrišti ”Molim Vas spasite mi sina”. Nažalost, nije bilo moguće.

Samoubistvo se nekada smatra i sebičnim činom, jer osoba koja počini samoubistvo ”ne misli” na druge ljude. Lično se ne mogu složiti s tom izjavom, jer mislim da je osobi koja je došla do tog trenutka imala mnogo momenata ranije koji su trebali da budu prepoznati, na koje je trebalo odreagovati i uticati.

Uvek imajte u vidu – psihoterapija nije samo za ljude sa dijagnozom ili ”ozbiljne” probleme. Psihoterapija je i podrška i pomoć. Da, sigurna sam da možete sami kroz život koji je jako često težak, ali zašto s vremena na vreme ne biste imali nečiju ruku na leđima koja vas podržava, pridržava i gura dalje.

Da, pomoć jeste moguća za sve one koji je traže. Budite hrabri i kroz psihoterapiju naučite kako autentično da se borite za sebe i kako da preživite već suviše težak život.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, na DokTok platformi su dostupni stručnjaci za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Storei zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Fotografija preuzeta sa www.doktok.rs