Gradski i prigradski prevoz ponovo u funkciji

01. Maj 2020
Gradski i prigradski prevoz ponovo u funkciji

Linije javnog gradskog i prigradskog prevoza na teritoriji grada Užica od ponedeljka 4. maja ponovo će biti aktivne i to u letnjem režimu saobraćaja , potvrdjeno je iz JP Užice razvoj. Rad javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika će se organizovati fazno, u skladu sa epidemiološkom situacijom, pa će usluge javnog gradskog i prigradskog prevoza prvo biti pružene  zaposlenim licima, zatim studentima i đacima. U trećoj fazi nezaposlenima, turistima i ostalima uključujući i penzionere mlađe od 65 godina) i na kraju lica starija od 65 godina, najavio je Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“.


Vozači javnog prevoza obavezno će nositi ličnu zaštitnu opremu, masku i rukavice, dok upravljaju vozilom,  ostala službena lica koja se nalaze u vozilu poput redara, konduktera i kontrolora takodje će imati obavezu da nose zaštitnu opremu, masku i rukavice, a po mogućnosti i zaštitne vizire. Svi korisnici prevoza biće u obavezi da nose maske i rukavice, kao i da prate smernice koje budu naznačene na i u autobusima.

Vozila će biti vidno obeležena kako bi putnici videli na kojim vratima je ulaz, a na kojim izlaz iz vozila. Takodje, u unutrašnjosti vozila će biti jasno obeležen pravac kretanja putnika od ulaza ka izlazu.


Direktor Užice prevoza Dragan Marjanović je rekao da će vozačka kabina biti odvojena providnom folijom od putničkog dela vozila, a usluge javnog prevoza mogu koristiti samo lica koja pravilno nose ličnu zaštitnu opremu – masku i rukavice.

Sedišta će biti vidljivo obeležena sa uspostavljenim razmakom koji omogućava odgovarajuću fizičku distancu između putnika. Mesta za stajanje u vozilu će biti vidljivo obeležena na taj način da se poštuje odgovarajuha fizička distanca, u skladu sa mogućnostima, odnosno raspoloživim kapacitetima vozila javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Sva vozila će biti dezinfikovana, pre prvog polaska ili nakon povratka u autobazu po završetku rada, a po mogućstvu vozilo će se dezinfikovati i u toku radnog dana.

Podsećamo,  usled pojave korona virusa javni prevoz u Užicu redukovan je 17. marta 2020., a potpuno je obustavljen od 21. marta.

Dodajemo da je za organizovanje javnog gradskog i prigradskog prevoza, Krizni štab za suzbijanje zarazne blesti COVID 19 doneo instrukcije u primeni mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti koje su detaljno dostupne OVDE.