Vanredno stanje se ukida na Đurđevdan

04. Maj 2020
Vanredno stanje se ukida na Đurđevdan

Od četvrtka bi trebalo da više nemamo policijski čas, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i podsetio da je struka rekla da su uslovi za ukidanje vanrednog stanja da sedam dana bude ispod 5 posto zaraženih u odnosu na broj testiranih i veliki pad ljudi na resporatoru. Prema njegovim rečima, oba uslova su ispunjena i od četvrtka bi moglo da se ukine vanredno stanje.

 

Danas ću doneti predlog Vladi, na Đurđevdan će Skupština doneti odluku i u četvrtak bi trebalo da nemamo policijski čas, najavio je predsednik i dodao da je cilj da se do juna apelima održi što je moguće više discipline.

Prema rečima epidemiologa doktora Predraga Kona, ukidanje policijskog časa ne znači i ukidanje vanrednih mera. On je podsetio da je i dalje na snazi epidemija od posebnog značaja, kao i da je proglašena i globalna pandemija, što znači da i dalje imamo mogućnost da ostavimo vanredne mere, poput zabrane okupljanja.

Podsećamo, vanredno stanje u Srbiji je uvedeno 15. marta, a od tada je sprovođena delimična zabrana kretanja, dok je starijima od 65 godina, odnosno 70 u seoskim naseljima zabranjen izlazak iz kuća.

Policijski čas je na snazi u Srbiji od prvog dana vanrednog stanja, ali se vreme zabrane izlaska menjalo – prvo je bilo zabranjeno od 20 časova do pet ujutru biti napolju, a onda je zabrana produžena.  Najduži policijski čas sproveden je tokom vaskršnjih praznika, kada je bilo zabranjeno izaći napolje punih 84 sata.

Dodajemo da su škole, vrtići i fakulteti, zatvoreni od 17. marta kada je počela nastava na daljinu za osnovce, a 23. mart bio je prvi dan onlajn nastave za srednjoškolce.

Stupanjem na snagu vanrednog stanja zatvorene su državne granice osim za državljane, diplomate i strance koji imaju boravišnu dozvolu, da bi proglašenjem epidemije 20. marta granice bile potpuno zatvorene za putnički saobraćaj.

Aerodromi su zatvoreni za putnički saobraćaj, a u državu se moglo ući samo specijalnim letovima koje je organizovala Vlada Srbije. Za sve one koji su stigli u Srbiju najpre je važio karantin od 14 dana, koji je kasnije produžen na 28 dana.

Od 20. marta je ukinut i javni međugradski prevoz u Srbiji, a u Beogradu javni prevoz dva dana kasnije potpuno je ukinut.

Tokom perioda vanrednog stanja rad je bio dozvoljen jedino prodavnicama sa prehrambenom robom i apotekama, kao i restoranima koji su dostavljali hranu.

 

Okupljanje je najpre bilo zabranjeno za više od petoro ljudi, da bi kasnije to važilo za dve osobe, zu propisanu distancu od dva metra.

Otkazani su svi javni skupovi, kao i sportski događaji.

Koronavirus pomerio je i parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 26. april.

Mnoge bolnice, kao što su KBC Dragiša Mišović, VMC Zvezdara, Zemunska bolnica, bolnica u Novom Sadu, Pančevu, Nišu promenile su prevashodnu svoju namenu i postale bolnice isključivo za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom.

Beogradski sajam, hala Čair i novosadski sajam postale su privremene bolnice u kojima je Vojska Srbije postavila krevete, a kasnije su i drugi objekti širom Srbije dobili tu namenu.

Srbija je počela dnevno da testira na koronavirus više od 3 000 ljudi, da bi taj broj poslednjih dana bio čak 5 000.

Mere ublažavanja vanrednog stanja počele su da se sprovode od 28. aprila kada su otvoreni parkovi i šetališta, a svi koji ih koriste moraju biti na odstojanju i moraju se pridržavati svih preporuka prevencije oboljenja. Od istog datuma su dozvoljeni i treninzi na otvorenom sa korišćenjem svih preporuka, a svi sportovi na otvorenom mogu da se praktikuju.

Od danas 4. maja gradski prevoz po nedeljnom redu vožnje počinje da saobraća u Užicu, ali i u još nekim gradovima, a  odvijaće se i železniči i drumski međugradski prevoz,   od kada se otvoraju restorani i kafići, u baštama sa poštovanjem distance a u zatvorenim moraju da se poštuju sve preporuke.

Od 8. maja će početi da se odvija gradski prevoz u Beogradu i Nišu, bez korišćenja klimatizacije, a takodje od 8. maja otvaraju se tržni centri uz veliku dozu opreza posebno po pitanju broju korisnika, distance i korišćenje zaštitnih sredstava.

Od narednog ponedeljka, 11. maja počeće da rade vrtići i dodatni boravak u školama da bi omogućili porodicama sa decom u kojima roditelji moraju da rade, a nema ko drugi da ih čuva.

Od 18. maja avio-prevoz će moći da se odvija po svim pravilima određenim preporukama.

U Srbiji je ukupno testrirano 101 911 osoba, a do 3. maja ukupno je 9 464 obolelih, od  čega je 2 116 lica hospitalizovano. Do sada su u Srbiji od korona virusa umrle 193 osobe, čija prosečna starost je 67,82 godine.