Poslednji talas korone oterao najviše dece u bolnicu

29. Septembar 2021
Poslednji talas korone oterao najviše dece u bolnicu

Poslednjih dana na Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Užicu, koje je kovid odeljenje u kome su hospitalizovana deca sa teritorija Zlatiborskog okruga, nalazi se između 15 i 20 dece, zavisno od dana. Prema rečima načelnice ovog odeljenja, poslednji talas koronavirusa je od svih do sada, za decu najnepovoljniji. Najveća frekvencija hospitalizovane dece sa težim kliničkim slikama ju u uzrastu do jedne godine i kod tinejdžera. Među decom čija klinička slika izazvana koronavirusom zahteva bolničko lečenje, nema vakcinisanih.

Foto—uzickarepublikapress.rs

Kompletno Dečje odeljenje OB Užice pretvoreno je u kovid odeljenje, dok se deo Odeljenja dečje hirurgije koristi za bolničko lečenje dece sa drugim oboljenjima. U dnosu na sve talase korone do sada, trenutni beleži najviše obolele dece čije lečenje zahteva hospitalizaciju.

dr Dara Božović, Foto—Nova.rs

„Ima dece sa upalom pluća, sa težim simptomima, jedno dete smo čak poslali i u Beograd, ovaj talas je za decu mnogo nepovoljniji nego ranije. Ima i lakših kliničkih slika ali i onih koje izlečimo pa nam se vraćaju. Imamo jako puno male dece, imali smo dete staro svega 20 dana, ima ih od dva, tri, šest meseci, sva ta deca imaju upalu pluća. Nisu preterano teške kliničke slike ali nisu ni lake. O tinejdžerima da ne govorimo, kod srednjoškolaca je najteža klinička slika, imamo slučajeve pada seturacije, velike kiseoničke potporu. Koliko pratim, a pratim, kod nas je najfrekventniji uzrast dece u prvoj godini života i tinejdžerski uzrast. Sa malom decom su i pratioci, pozitivni roditelji, kod nas su deca sa celog regiona, imamo prijeme i tokom noći. Oboljevaju deca svih uzrasta, nisu sve kliničke slike teške, lakše su nego kod odraslih ali ima zaista različitih stanja“, rekla je za Nova.rs načelnica Dečjeg odeljenja OB Užice dr Dara Božović.

Doktorka Božović kaže da se deca trenutno leče po dvanaestom protokolu, da se zdravsveni radnici bore koliko je u njihovoj moći ali da situacija nije laka ni za koga. Pored kovid pacijenata, u proteklom periodu bilo je dosta dece sa različitim virusima čije lečenje je zahtevalo hospitalizaciju.

„Mi smo se zakleli Hipokratu, radićemo koliko možemo ali na kraju ćemo popadati a ovaj narod će se i dalje veseliti, praviti svadbe i druga veselja, družiti se do mile volje, a sa nama šta bude, lekara više nemože da se nađe ni za leka. Pored regularnog rada, tu je i korona, veliko je opterećenje i ogroman umor, mnogo je talasa, ovo je nezgoda. Nama je samo važno da se deca spasu i prežive, sa ostalim ne možemo da se borimo“, dodaje doktorka Božović.

Način da se iz ove situacije izađe, doktorka Božović vidi u preporuci za vakcinaciji dece starije od 12 godine. Posle pregleda izabranog pedijatra, deca dobijaju Fajzer vakcinu a po mišljenju doktorke, bilo bi poželjno da se vakcinišu svi srednjoškolci. Među hospitalizovanom decom kaže da nije bilo vakcinisanih u tom uzrastu.

Sve je više roditelja koji se kod pedijatara raspituju o vakcinaciji dece ali je i dalje mali broj onih koji se i vakcinišu, rekla je za naš portal načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Užicu, dr Novka Garabinović. Sve je više i porodilja koje se raspituju kada bi mogle da se vakcinišu, smeta li dojenju i koju bi vakcinu trebalo da prime. Ona kaže da se broj pregleda u dečjoj kovid ambulanti iz dana u dan povećava, te da dostiže i 120 pregleda dnevno, dok je broj nekovid pregleda duplo manji, što ju u ranijem periodu bilo obrnuto.

„Sve je više pregleda, od polovine avgusta a pogotovo od početka septembra, svakim danom sve je više, Više je i pozitivnih a povećava se i broj dece predšolskog uzrasta koja su pozitivna na kovid. Epidemija se sada lako širi, 5-7. dan deca iz kontakta dobijaju temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, eventualno ih grebe grlo a neka deca imaju i prolive. Pojedinačni su oni koji nemaju čula mirisa i ukusa i uglavnom su to deca starijeg uzrasta. Virus najčešće donesu iz razreda, broj se svaki dan povećava. Polovinom jula smo imali po oko 15 pregleda, testirali smo 10 a sada imamo preko 40 testiranja dnevno. Tri lekara dnevno u pregledaju 110-120 dece i to svih uzrasta, od nula do 19 godina, svi nam se javljaju. Malo je onih koje šaljemo na bolničko lečenje osim u slučaju dehidracije, malaksalosti ili upale pluća, tada se obavezno upućuju na bolničko lečenje, ali takvih je srećom malo. Svi se kontrolišu u roku od pet do sedam dana“, rekla nam je dr Garabinović.

Doktorka kaže da je u svemu velika sreća da nema mnogo težih kliničkih slika ali je problem sa tinejdžerima koji se i ne obaziru na bolest, već pozitivni šetaju i dalje šire virus.

Prema današnjim, nedeljnim podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, koje je za Nova.rs potvrdila dr Katarina Ristović, na teritoriji Zlatiborskog okruga, na koronavirus je pozitivno 346 dece, uzrasta od šest do 18 godina od čega u Užicu 111. Prema podacima od pre deset dana broj pozitivne dece na okrugu u školskom uzrastu iznosio je 218 a prve nedelje eptembra 185.