Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru

10. April 2016
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru

Do kraja naredne godine na Zlatiboru će biti izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, vredno pet miliona evra, koje će rešiti problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice.

Centar za međunarodni razvoj i saradnju Republike Slovenije doniraće 1,5 miliona evra za ekološki projekat na Zlatiboru, a preostalih 3,5 miliona evra obezbediće opština Čajetina. Posao gradnje postrojenja poveren je onzorcijumu koji čine ljubljanski „Hidroinženjering“ kao nosilac posla, „Beo hidro“ iz Beograda i „Jedinstvo“ iz Sevojna.

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda gradiće se u mestu Sastavci, na Obudojevici kilometar nizvodno od turističkog centra planine. Opština Čajetina do sada je do lokacije izgradila pristupni put, dovela fekalne kolektore, obezbedila trafo stanicu i pribavila neophodnu vodoprivrednu saglasnost.

Po rečima Milana Stamatovića, predsednika opštine Čajetina, sledi izrada projekta po idejnom rešenju na osnovu koga je i dobijena donacija od Slovenaca.

– Zlatibor je do sada imao fekalni kolektor za otpadne vode, ali problem je što se one slobodno izlivaju u rečno koriti i odlazile Crnim Rzavom do Drine. Intenzivnijm razvojem, gradnjom hotela i pratećih sadržaja, imamo obavezu da to što pre rešimo. Ovim smo obuhvatili sva zlatiborska naselja, pa i prigradska, da se prihvate otpadne vode.

Foto---www.zlatibor.tv

Foto—www.zlatibor.tv

 

– U Čajetini smo našli partnere i prijatelje koji su odgovorni prema životnoj sredini žele da je održavaju. Mi to podržavamo donacijom. Fokusiramo se prema opštinama koje su odgovorne prema svom stanovništu u pogledu životne sredine i verujem da ćemo sa Čajetinom realizovati još nekoliko projekata o čemu smo već pričali – naveo je Gašter Jež.