Povećana sredstva agrarnog budžeta u Novoj Varoši

Autor: varoske.net
04. Februar 2019
Povećana sredstva agrarnog budžeta u Novoj Varoši

Opština Nova Varoš je tokom prošle godine za podsticaj poljoprivredne proizvodnje utrošila blizu 11 miliona dinara, a značajna sredstva za sprovođenje brojnih projekata iz oblasti agrarne politike opredeljena su i u budžetu za 2019., ističe zamenik predsednika opštine dr Branko Bjelić. Najveći deo agrarnog budžeta blizu sedam miliona dinaram u prošloj godini potrošen je na subvencije proizvođačima koji su podsticajna sredstva lokalne samouprave iskoristili za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i nabavku kvalitetnih grla stoke, podizanje i obnavljanje zasada, sistema za navodnjavanje i slično.

 

 

Pravo na subvencije su iskoristila ukupno 143 poljoprivredna proizvođača koja su prethodno dobila „zeleno svetlo“ na opštinskom javnom pozivu. Maksimalan pojedinačni iznos finansijske podrške bio je do 100.000 dinara za fizičku investiciju, 60.000 za umatičene junce odnosno 10.000 za umatičene ovce. U odnosu na 2017. iznos subvencija za prošlu godinu uvećan je za preko 50 odsto odnosno blizu 4,5 miliona dinara.

Druga mera u okviru lokalne agrarne politike koja je imala odlične efekte je pomoć poljoprivrednicima kroz subvencionisanje veterinarskih usluga za veštačko osemenjavanje krupne stoke odnosno krava. Iz opštinske kase je za ove namene utrošeno oko 2,2 milion dinara, a pozitivno je odgovoreno na 553 zahteva stočara za ukupno 2.114 grla. Ovakav vid pomoći poljoprivrednicima, koji smo kao meru aktivirali nakon desetak godina, imao je širok obuhvat korisnika, nezavisno od toga da li su oni „mali“ ili „veliki“ stočari odnosno da li se bave ekstezivnom ili intezivnom proizvodnjom. Značaj ove vrste subvencija je i u tome što bi one trebalo da utiču na poboljšanje rasnog sastava krupne stoke, što dugoročno gledano znači unapređenje stočarstva u novovaroškom kraju – naglašava Branko Bjelić, zamenik predsednika opštine, inače, doktor veterine. On najavljuje da će i iz budžeta za 2019.biti opredeljeno oko dva miliona dinara za realizaciju ove poljoprivredne mere, kao i da je taj iznos sasvim dovoljan da podmiri aktuelne potrebe stočara u ovom segmentu.

Inače, stočni fond na teritoriji novovaroške opštine je u poslednjih osam godina uvećan za preko 1.000 grla krupne stoke. U lokalnoj samoupravi računaju da je tome u značajnoj meri doprinela i dodela opštinskih subvencija. Stočni fond, prema podacima Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i poljoprivredu, trenutno broji 8.954 grla, od čega su 5.652 muzne krave.

Podsticajne mere opštine Nova Varoš uticale su na povećanje za preko 1.000 grla krupne stoke

Iz opštinske kase su u 2018. godini sufinansirane i kamate na poljoprivredne kredite. Cilj mere je podrška gazdinstvima u obezbeđenju obrtnih sredstava za investicije u nabavku kvalitetnijih grla stoke, modernizaciju opreme i mehanizacije, izgradnju i adaptaciju objekata i slične namene. Opština je dodatnih oko 550.000 dinara izdvojila i za podsticaj promotivnih aktivnosti u ruralnom razvoju, a sredstva su iskorištena za poseti poljoprivrednika najvećim sajamskim manifestacijama i studijska putovanja, na kojima su proizvođači imali priliku da razmene iskustva i znanja sa kolegama iz zemlje i regiona.

Ulaganje u agrar i podrška poljoprivrednicima imperativ je u radu lokalne uprave i tokom ove godine, kažu u opštinskom rukovodstvu. Zato su budžetom za 2019. opredeljena sredstva od oko 9,5 miliona dinara za sprovođenje različitih mera agrarne politike.

Dodatnu finanasijsku „injekciju“ i benefite u ukupnom iznosu od oko četiri miliona dinara poljoprivrednici mogu ostvariti i preko lokalnih udruženja. Zato apelujem na poljoprivredne proizvođače da se učlanjuju i udružuju jer tada imaju veće šanse da dođu do sredstava opštine, države odnosno donatora. Udruživanjem snaga i ideja lakše će se probiti na tržište i ostvariti značajniji promet odnosno profit – dodaje zamenik predsednika  opštine Branko Bjelić, uz poruku poljoprivrednicima da će im opštinske stručne službe pomoći da svoje pozitivne ideje i inicijative pretoče u projekte, kao i bliže informisati o svim predstojećim konkursima lokalne samouprave, resornog Ministarstva ili donatorskih organizacija.