Povišena temperatura nije obavezna kod boginja

Autor: doktok.rs
25. April 2022
Povišena temperatura nije obavezna kod boginja

Najčešća rečenica koja se u ambulanti čuje od roditelja dece sa varičelom je: „Doktore, mi smo prepoznali da su ovo boginje i već ih lečimo, ali smo došli da pitamo šta smemo, a šta ne smemo, radi mira u kući.”

Da li su ovo boginje, nije im sezona, a dete nema temperaturu?

Povišena temperatura nije obavezna kod boginja. Polovina dece ne dobije uopšte povišenu temperaturu. Jedan deo temperaturu dobije tek 2-3 dana po izbijanju ospe, ali ima i dece sa temperaturom do 40C koja traje i do 5 dana.

Ovčije boginje se najčešće javljaju u zimskim mesecima i u rano proleće, što ne znači da ih nema i leti, samo u znatno manjem broju. Imaju visok indeks zaraznosti, tako da ako imate jedno bolesno dete u vrtićskoj grupi od desetoro dece, njih 9 će dobiti varičelu ukoliko je nije ranije preležalo.

Virus opstaje i po nekoliko sati u vazduhu u prostoriji u kojoj je boravilo zaraženo dete i zadržava se na predmetima koje je dotaklo, ali je vrlo osetljiv na brisanje običnim medicinskim alkoholom. Kada jedno dete donese varičelu kući, gotovo po pravilu je dobijaju i brat ili sestra i to sa nešto težom kliničkom slikom (više ospica, duže trajanje temperature).

Ako je dete juče imalo kontakt sa varičelom, da li je već danas zarazno?

Zaraznost počinje 7. dana od dana kada je imalo kontakt sa varičelom. Deca su uvek zarazna dan ili dva pre nego što se pojave prve ospice, a one se pojavljuju najranije 10. dana od kontakta, obično oko 15. dana. Dete će biti zarazno dok sve promene na koži ne budu suve, u obliku krastica (obično 10-14 dana).

 

Da li to znači da je dete sa boginjama zabranjeno izvoditi iz kuće 10-14 dana?

Medicinski gledano, po dete nije ni najmanje štetno da izađe u šetnju dok ima boginje, ako nema temperaturu i dobro se oseća. Kućna izolacija se savetuje da dete ne bi, dok je napolju, zarazilo druge nepoznate osobe za koje ne znate da li su preležale boginje.

Sa druge strane, dete koje ima varičelu je nešto nižeg imuniteta, pa ako od druge dece „pokupi” još neki virus, to će vam dodatno otežati lečenje. Dopustite mu da se igra u dvorištu, možete ga kolima odvesti u prirodu, čak i povesti nekog druga ili drugaricu, pod uslovom da su preležali boginje i da su zdravi.

Da li je štetno da dete koje ima boginje izlažemo suncu?

Odgovor na to pitanje zavisi od perioda godine. Zimi je nivo UV zraka znatno niži i boravak od par sati napolju neće napraviti nikakvu štetu licu (naročito ako su ospice po licu prekrivene belim tečnim puderom koji se već decenijama kod nas koristi za boginje).

Ali leti, dete sa varičelom držite u striktnoj hladovini jer je varičelozna koža osetljivija na sunce i lakše izgori. Ako ste prinuđeni da boravite na suncu leti nanosite faktor zaštite 50SPF na svakih nekoliko sati, najbolje u spreju. Budite u rashlađenim prostorijama da se dete ne bi pojačano znojilo, znoj će učiniti da ga ospice još više svrbe.

 

Da li možemo dete sa varičelom kupati u bazenu dok nema druge dece? Bazenska voda se redovno hloriše.

Hlor ne ubija virus varičele, niti ga ubija morska voda. Dete sa varičelom se na bazenima i u moru kupa tek kada otpadnu kruste. Hlor koji je u bazenima u visokoj koncentraciji će omekšati krustu, ona će se prevremeno sljušiti i ostaviti otvorena vrata infekciji.

Da li se dete kupa dok ima varičelu?

Dete se obavezno kupa kad dobije varičelu, uključujući i kosu (u neopranoj kosi se bakterije najlakše umnožavaju) i to je stav pedijatrije od Amerike do Australije. Razlog je to što oznojena koža posle visoke temperatutre predstavlja odličnu podlogu za razvoj bakterijske infekcije na ranicama od boginja, obično stafilokokom i piogenim streptokokom (impetigo, celulitisi).

Infekcije kože su najčešća komplikacija varičele koja se viđa u praksi, manifestuju se crvenilom koje se širi oko ospice (taj deo kože bude topao i bolan na dodir) ili krastice postanu vlažne sa žućkastim skramama. Prevenirajte infekcije kože! Dete tuširajte mlakom vodom (vrela voda pojačava svrab), napravite dlanovima nežnu sapunicu ili koristite kupku ili ulje za tuširanje i polako pređite preko svih promena na kosi i na koži, uključujući i vratnu regiju, pregibe, iza ušiju, genitalnu regiju (gde često ima dosta ospica).

Osušite tapkanjem nežnim peškirom, a zatim na svaku promenu nanesete prstom ili štapićem za uši tečni puder sa anestezinom ili neki drugi preparat u vidu gela ili spreja, ako vam se ne sviđa da dete bude „svo u belim tufnicama“. Oblačite svako veče čistu pidzamu, pred spavanje možete dati i jednu dozu antihistaminika (lek za alergije) koji će ublažiti svrab.

 

Mi smo kupali dete i nije bilo infekcije, krasta je sama otpala, ali je ipak na njenom mestu ožiljak na licu.

Varičela počinje tako što se prve ospice javljaju na licu, vratu i grudnom košu. Te prve ospice uvek budu nešto krupnije i imaju tendenciju da zahvate dublje slojeve kože (mogu zahvatiti i kanal lojne ili znojne žlezde) i onda taj sloj kože ispod epidermisa bude oštećen i stvara se trajni ožiljak.

Može se pokušati melemima ili gelovima za ožiljke, ali je najefikasniji kasniji dermatološki tretman ožiljka kada dete bude starije. Vrlo često se posle preležane varičele na koži vide beličaste flekice na mestima gde su bile kraste. Ove hipopigmentacije traju nekoliko nedelja i prolaze spontano i bez terapije.

Moje dete je dobilo varičelu, a ja ne znam da li sam preležao/preležala?

U takvim slučajevima, čim saznate da ste bili u kontaktu sa varičelom, treba da uradite antitela na varičela-zoster virus ( IgG at na VZV). Ukoliko su ona povišena, znači da ste je ipak preležali. Neke osobe preleže boginje samo sa jednom ili dve ospice, bez temperature, najčešče se protumače kao ubod insekta.

Međutim, ukoliko ste negativni, treba da se javite svom doktoru koji će proceniti da li da u prva tri dana od kontakta dobijete vakcinu protiv varičele Varilrix ili imunoglobuline ukoliko ne smete da dobijete vakcinu. Odrasle osobe najčešće imaju teži oblik varičelozne infekcije koji obično bude komplikovan zapaljenjem pluća, pa im se uključuje terapija aciklovirom čim dobiju prve ospice (u prvih 24h) i daje se 5 dana, dok traje replikacija virusa.

Da li je bolje da dete preleži varičelu ili da dobije vakcinu?

Zavisi od uzrasta deteta. Ako izuzmemo neonatalni i odojački uzrast, što je dete mlađe, blaži je oblik bolesti. U našoj zemlji 90% dece preleži varičelu u vrtićskom i ranom školskom uzrastu i stiče doživotni imunitet, koji je po T ćelijskom imunom odgovoru jači od vakcinalnog imuniteta. Međutim, ako dete do 13. godine nije preležalo varičelu, treba ga vakcinisati jer varičela daje više komplikacija što je dete starije (pneumonije, cerebelitisi, encefalitisi), a adolescentkinje je naročito važno zaštititi protiv varičele pre nego što odluče da zasnuju porodicu jer varičela u trudnoći pravi ozbiljne anomalije ploda.