“Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima”

Autor: Milka Raičević Viši dijetetičar - nutricionista/doktok.rs
19. Oktobar 2023
“Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima”

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16. oktobar kao Svetski dan hrane – „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi” sa ciljem da se smanji broj gladnih u svetu ali i kao upozorenje na porast gojaznosti u svetu.

Sedamsto miliona odraslih i sto dvadeset miliona dece uzrasta od pet do devetnaest godina je gojazno, dok je preko pedeset miliona dece prekomerno uhranjeno.

Nepravilna ishrana zajedno sa sedentarnim načinom života nalazi se ispred pušenja kao faktor rizika broj 1 za obolevanje, umiranje i smanjenu radnu sposobnost širom sveta.

Gojaznost je bolest od koje na godišnjem nivou umire preko 3,4 miliona ljudi. Smrtnost gojaznih osoba je veća od smrtnosti usled gladi. “Više je kašika ubila nego svi ratovi do sada.”

U Srbiji se godišnje baci 247 000 tona hrane, a u svetu je preko 800 miliona ljudi gladno.

Ljudima nedostaju potrebni mikronutrijenti, neophodni za zdrav i aktivan život. Od oko 6000 vrsta biljaka gajenih tokom ljudske istorije, danas samo šest biljnih vrsta obezbeđuje više od 50% dnevnog energetskog unosa! Neophodno je da jedemo raznovrsno, da imamo 3 glavna obroka, dve (eventualno 3) užine, da pijemo dovoljno vode i da budemo fizički aktivni (svaki dan šetati).

Da budete zdravi pridržavajte se 5 pravila – “ S” :  smeh, san, supa, sport, sex dovode do ozdravljenja. Mi smo dodali i sirovu hranu.

Verovali ili ne, za 70 godina života, čovek pojede oko 6.000 kilograma hleba. 7.000 kilograma krompira i potroši oko 2.000 kilograma masti i jestivog ulja. Dok 15.000 kilograma potroši na ostale životne namirnice.

Čovek od 70 godina pojede 470 puta veću težinu hrane nego što je i sam težak. Na godišnjem nivou pojede 17 svojih težina, popije 70.000 litara tečnosti (zajedno sa vodom koja se nalazi u jelima).

Čovek za 70 godina svog života potroši tri godine jedući!

I zato svetski dan hrane služi za podizanje svesti o zdravoj ishrani i onome što je potrebno našem telu. Hleb u našoj zemlji je jeftin i mi ga jedemo tri puta više od prosečnog građanina EU (89 kilograma godišnje) i blizu trećine količine mesa,  sa 35 kilograma godišnje u poređenju sa 90kg u Nemačkoj, 91kg u Italiji i 102kg u Francuskoj.

Ne preterujte s unosom hrane, ozdravite svoje loše navike, ozdravite svoje bolesti i ozdravite telesnu težinu.

Poboljšajte telesnu težinu, prevenirajte sva oboljenja i ne dozvolite da budete statistički broj, posetite svog lekara, nutricionistu.

Ne bacajte hranu, planirajte s nutricionistima Vaš jelovnik.

Zajedno do CILJA! Jer ZNANJE = ZDRAVLJE

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, na DokTok platformi su dostupni stručnjaci za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Kori[‘ena fotografija preuzeta sa www.doktok.rs