Predstavnici gradskog rukovodstva peške na posao, osnovci iz Sevojna učili saobraćajna pravila

22. Septembar 2021
Predstavnici gradskog rukovodstva peške na posao, osnovci iz Sevojna učili saobraćajna pravila

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i njeni saradnici, jutros su umesto automobilima, na posao došli peške. Kako su istakli i ovo je jedna od aktivnosti kojom se Grad Užice pridružuje obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti.

Takođe, oni su apelovali na sve sugrađane da danas ali i svih narednih dana kada god ne moraju ne koriste automobile. To je, kako ističu doprinos svih nas očuvanju životne sredine i smanjenju aerozagađenja.

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se od 16. do 22. septembra, a Užice se ove godine brojnim aktivnostima uključilo u njeno obeležavanje.

Obukom za učenike, koja je realizovana na poligonu OŠ “Aleksa Dejović” završeno je obležavanje Evropske nedelje mobilnosti. Po rečima Slobodana Šiljkovića, člana Gradskog veća za saobraćaj u proteklih sedam dana velika pažnja posvećena je promociji zdravih stilova života i što manjoj upotrebi motornih vozila.

“Sa druge strane važno je taj trend nastaviti i kada se ova nedelja završi. Mi ćemo raditi na unapređenju neophodnih uslova, obezbeđivanju što većeg broja uređenih pešačkih i staza za bicikliste. Takođe, nadamo se da ćemo uskoro dobiti gradskog prevoznika sa vozilima koja ispunjavaju ekološke standrade. Edukacija najmlađih deo je dugoročne strategije i obuke za učenike, kakva je ova danas u Sevojnu, moraju postati redovna i česta praksa. Zahvalio bi se svima koji su učestvovali u Evrospkoj nedelji mobilnosti i nadam se da će ovo poslužiti svima nama da što više idemo peške, da što više koristimo pešačke staze, da će i nama kao Gradskom rukovodstvu poslužiti da vidimo šta je to što nemamo i šta treba da učinimo da bi što više šetali i bili zdraviji.”

Irena Drndarević direktorka OŠ “Aleksa Dejović” izrazila je zadovoljstvo što je njihova  škola odabrana da sprovede ovu obuku, zajedno sa upravom grada i policijskim službenicima.

“Zahvaljujući izgradnji nove sportske sale prošle godine dobili smo ovaj jedinstven poligon koji možemo da koristimo u svrhu edukacije najmlađih za što bezbednije učešće u saobraćaju. Nadam se da ćemo moći i da će nam epidemiološka situacija dozvoliti da vršnjačkom edukacijom tu vrstu obuke prenesemo i na ostale učenike škole. Pozvala bi i ostale škole  i učenike u koliko isplaniraju neke aktivnosti u vezi ove teme da dođu, a mi ćemo ih uvek sa dobrodošlicom dočekati. Deci će ove obuke dosta značiti, s obzirom da su deca sve više sama jer su im roditelji na poslu i da oni samostalno idu u školu, na svoje vanškolske aktivnosti.”

Ovome dodajemo da će biciklistička vožnja do Staparske banje, koja je zbog loših vremenskih uslova i kiše odložena prošlog vikenda biti održana u subotu 25. septembra. Mogu učestvovati svi zainteresovani sugrađani, a polazak je planiran u 11 časova sa Gradske plaže.