Predstavnici učeničkih parlamenata u poseti Skupštini opštine Čajetina

Autor: cajetina.org.rs
13. Oktobar 2022
Predstavnici učeničkih parlamenata u poseti Skupštini opštine Čajetina

Učenici, članovi učeničkih parlamenata osnovnih škola sa teritorije opštine Čajetina, posetili su u okviru Dečije nedelje lokalni parlament gde ih je predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić upoznao sa načinom rada ovog opštinskog organa i istovremeno saslušao njihove predloge i inicijative u cilju poboljšanja uslova za rad đaka u svojim školama.

I ove godine kao i svih prethodnih, istakao je Đurić, upriličili smo posetu Opštini članova svih učeničkih parlamenata osnovnih škola sa teritorije opštine Čajetina, i tom prilikom ih upoznali sa načinom funkcionisanja lokalne skupštine ali i svih ostalih opštinskih organa. Izložili smo im koje su to osnovne aktivnosti i delatnosti koje radi opština kao lokalna samouprava, a onda su učenici postavljali svoja pitanja, predloge i sugestije.

Mislim da je to jedan dobar način komunikacije da se đaci upoznaju sa funkcionisanjem opština, a i da opštine, u direktnom kontaktu sa đacima, dobiju informacije o njihovim idejama i predlozima, kako bi smo u nekom od narednih budžeta planirali sredstva za realizaciju onih najboljih predloga, rekao je Đurić.

Petar Lekić, učenik sedmog razreda i član Učeničkog parlamenta Osnovne škole “Dimitrije Tucović” na Zlatiboru, je rekao da im je taj način organizovanja veoma važan, jer tako imaju priliku da daju predloge u vezi sa radom u školi. “Jedan od predloga koji smo izneli je da u okviru projekta “Obrazovanje za prava deteta” opština finansira deo troškova puta za odlazak u Švajcarsku, a pitali smo i dokle se stiglo sa izgradnjom fiskulturne sale za našu školu.

Slična pitanja postavile su i Jovana Krejević, učenica Osnovne škole “Milivoje Borović” iz Mačkata, Nataša Vidić iz Osnovne škole “Sava Jovanović” u Sirogojnu i Jovana Smiljanić iz izdvojenog odeljenja ove škole u Ljubišu. Svima im je bitno da im se obezbede dobri uslovi za učenje i bavljenje sportom i iskazali su zadovoljstvo što su bili u prilici da vide kako funkcioniše lokalna samouprava i što je neko saslušao njihove predloge i probleme.

Fotografije preuzete sa www.cajetina.org.rs