Preventivni pregledi i Svetski dan srca

21. Septembar 2019
Preventivni pregledi i Svetski dan srca

Besplatni preventivni pregledi krvnog pritiska, EKG-a, merenje nivoa šećera u krvi, opšti tumor markeri, ORL pregledi i ultrazvučni pregled abdomena obaviće se u nedelju u Opštoj bolnici Užice i Domu zdravlja Užice. U Ambulanti Sevojno će se raditi opšti tumor markeri, merenje krvnog pritiska, merenje nivoa šećera u krvi i EKG.

Za ultrazvučni pregled abdomena potrebno je dva do tri dana pre pregleda i na dan pregleda piti po jednu tabletu leka iz grupe probiotika, dan pre pregleda ne uzimati hranu koja nadima ( pasulj, kupus, sveže voće) i na dan pregleda ne jesti ništa.

Za kontrolu laboratorijskih analiza, ne konzumirati hranu i piće minimum 12 časova pre vađenja krvi.

Pregledi su besplatni za sve građane, kako za one koji imaju zdravstveno osiguranje, tako i za stanovništvo bez zdravstvene knjižice u celoj Srbiji. Uput nije potreban.

Pregledi se obavljaju od 8 do 16 časova.

 

U nedelju 22.septembra u prostorijama Doma zdravlja Užice biće obeležen ‚‚Svetski dan srca‚‚.

Naime, Centar za preventivne  aktivnosti  i Polivalentna patronažna služba u cilju animiranja korisnika zdravstvene zaštite i povećanja brige za očuvanje zdravlja sprovešće merenje telesne težine, telesne visine i BMI (indeksa uhranjenosti), merenje krvnog pritiska, zatim merenje nivoa šećera, triglicerida i holesterola u kapilarnoj krvi, a svi zainteresovani građani od višeg dijetetičara- nutricioniste dobiće besplatne saveti vezano za zdrave stilove života.

Treba istaći da je većina kardio- vaskularnih bolesti  uzrokovana faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest.
I ove godine Svetski dan srca ima za cilj da istakne važnost globalnog pokreta u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, a ovakvim akcijama  i zajedničkim naporima možemo pomoći ljudima naše zajednice  da vode bolji i zdraviji život sa zdravim srcem.