ZC Andrić-ime koje se unapređuje i nasleđuje

iconPrivreda

February 8, 2020

Porodična firma Zanatski centar Andrić prošle godine obeležila je 18 godina postojanja. Na temeljima iskustva koje je kao majstor za postavljanje kućnih instalacija godinama sticao Milivoje Andrić, korak po korak tradiciju je nastavljao mlađi sin Goran. Slučajno ili ne, 21. aprila 2001. godine, istoga dana kada je stiglo rešenje o registraciji firme, Goran je potpisao i bračni ugovor sa suprugom Dragicom. Do punoletstva firme, širenja poslova iz Užica ka Zlatiboru, Beogradu, Pančevu, Kraljevu i drugim gradovima u Srbiji, ali i u zemljama u region i porodica Andrić se uvećavala. Dve ćerke su već gimnazijalke, a sin osnovac.  

U početku smo poslove ugovarali od kuće, a nakon nekoliko godina kupljen je lokal na Rakijskoj pijaci, kada je posao krenuo još intenzivnije, priseća se Goran. Prošle godine smo rešili poslovni prostor kupovinom objekta u Sevojnu, u ulici Krste Smiljanića 15, gde je smešten tehničko- komercijalni sektor, servisna radionica i magacin.

Od ukupno 15 zaposlenih deo čine mladi kadrovi, ali je to nedovoljno.

Dok je do 2017. godine u Tehničkoj školi bilo odeljenje učenici su dolazili kod nas na praksu. U razgovoru sa tim mladim ljudima shvatili smo da se tek desetina njih prepoznaje u ovom poslu. Iz poslednje generacije primili smo jednog radnika koji je u stalnom radnom odnosu, kaže Goran Andrić, vlasnik ZC Andrić. Iz ugla roditelja i poslodavca, uviđa da mladi nemaju dovoljno strpljenja da uče zanatske stvari, jer kad savladaju određeni deo već misle da sve znaju. Ovo je kompleksan posao i treba vremena naročito u današnje vreme kada se tehnologije znatno brže unapređuju i kada klijent očekuju rešenja za što komfornije grejanje i hlađenje stambenog i poslovnog prostora.

Zahvaljujući saradnji sa renomiranim kompanijama i zaposleni se kroz razne obuke i kurseve kontinuitano  usavršavaju, kako bi bili što konkurentiniji na tržištu. Blizina Zlatibora gde se puno investira u ozbiljne objekte i gde se postavljaju toplotne pumpe kako u privatne kuće, tako i u apartmanska naselja i hotele, značajna je prednost . U portofoliju ZC Andrić su i gasni generatori u Pančevu i Kraljevu, solarni paneli na raznim destinacijama, zidna i podna grejanja koja su trenutno apsolutni hit pre svega u hotelijerstvu, toplotne pumpe.

Toplotne pumpe su velika investicija, a iako ekološki predstavljaju idealno grejanje naša država trenutno ne subvencioniše ni to niti postavljanje solarnih panela, dok se u zemljama u regionu od procenat državnog podsticaja kreće od 20 do čak 80% . Konkretno u Sloveniji koja je nama najbliža kao dobar primer toplotne pumpe se finansiraju u vrednost od 60%.

Velika su ulaganja za ova dva načina grejanja, što se naročito odnosi na  individualne objekte kod kojih je dugogodišnji period otplate.

Kao primer Andrić navodi kuću sa pet članova domaćinstva objašnjavajući da se korišćenje solarne energije može isplatiti nakon osam do 10 godina, dok se npr. u hotelskom objektu povrsine preko 1000 metara kvadratnih isplati već nakon dve do tri godine.

Što se tiče privatnih stambenih objekata zaposleni u ZC Andrić najviše posla imaju na izradi gasnih instalacija u Užicu. Oko 350- 400 priključaka koliko se u Užicu uradi godišnje je optimalan broj i kada je širenje sekundarne mreže u pitanju i s druge strane to daje dovoljno posla za sve licencirane firme koje na ovom strateški važnom poslu partnerski sarađuju sa Užice gasom i gradom Užicem.

On dodaje da preduzeće na čijem je čelu od pre tri godine u saradnji sa nemačkom kompanijom Weishaupt  jedini u Srbiji u sopstvenoj radionici u Sevojnu sklapaju gasne generatore za šta poseduju misljenje Ministarstva unutrasnjih poslova, kao i potvrdu o kvalitetu gasnog generatora izdate od Masinskog fakulteta iz Beograda.

Gasni generator, odnosno kontejner u kome je sklopljena celokupna kotlarnica se konstruišu za velike potrošače, kao što su javna preduzeća, a sertifikovano telo dodeljuje sertifikat za upotrebu. Za sada su gasni generatori iz ZC Andrić postavljeni u Toplani u  Pančevu, u Užicu u vrtiću na Pori, objektu VIP Casa na Zlatiboru i nedavno u Toplanu u Kraljevu.


Dobre reference ZC Andrić otvorile su i značajne poslove u Beogradu. Trenutno na Vračaru radimo u objektu od 3000 metara kvadratnih u kome je 18 stanova i dva lokala i gde će svaka jedinica imati sopstvenu toplotnu pumpu i podno grejanje sa sistemom fan-coil…Investitor se opredelio za ovaj način jer želi da budući korisnici svake stambene i poslovne jedinica zbog ličnog komfora i mogućnosti podešavanja grejanja i hladjenja prema potrebama korisnika stanova, odnosno lokala, ali i zbog naplate

Andrić navodi da je podno grejanje trenutno najzdraviji tip grejanja jer ranije nije bilo preciznog podešavanja temperatura , odnosno dolazilo je do velikih odstupanja u zagrevanju poda i dolazilo je do čak 35 stepeni. Optimalno je do 27 stepeni sto se sadašnjom automatikom dobro podešava dajući neverovatan osećaj ugodnosti boravka u prostoru i praktičnosti prilikom korišćenja.

Zbog tradicije, stručnosti i konkurentnosti Goran Andrić, vlasnik firme ne krije očekivanja da će bar jedno od troje dece Anđela, Andrijana ili Aleksandar naslediti porodični posao. Vrednost firme nije samo u kapitalu već pre svega u angažovanom ljudstvu i u imenu firme.

Juče, danas  i sutra naša deca, kao i ljudi koji su angažovani kod nas treba da budu svesni da za sebe imaju dobru referencu. Dokazujemo da viziju oca Milivoja dostojno sledimo, u čemu nam podršku daju dugogodišnji klijenti koji cene kvalitet i novi koji prepoznaju ozbiljnost , zaključuje Andrić.