Proba male mature 25. i 26. marta

Autor: zlatiborpress.rs
23. Mart 2022
Proba male mature 25. i 26. marta

U Čajetini će 93 učenika polagati probni maturski ispit koji se sporovodi na nivou cele Srbije, a 25. i 26. marta održaće se probni test male mature za sve učenike osmog razreda, na kom je moguće ostavriti maksimalno 40 bodova.

Priprema male mature u OŠ Dimitrije Tucović sprovodi se od početka školske godine, a učenici osmog razreda imaće priliku da provere svoje znanje u petak i subotu (25. i 26. marta), kada je i zakazan probni test male mature. Učenici polažu tri testa koji sadrže po 20 zadataka, podeljena na tri nivoa: osnovni, srednji i napredni, a podjednako će biti zastupljena pitanja otvorenog i zatvorenog tipa.

„Pripremna nastava se organizuje iz predmeta koji će se polagati na završnom ispitu; to su srpski, matematika i kombinovani test koji se sadrži pitanja iz: hemije, fizike, biologije, istorije i geografije. 25. i 26. marta u našoj školi biće organizovan probni završni ispit, on se organizuje na nivou cele Srbije u isto vreme. U petak će učenici polagati matematiku, a u subotu srpski i kombinovani test“, rekla je Jelana Žugić, školski pedagog.

Za učenike je ovo prilika da se upoznaju sa svim procedurama i pravilima, kao i sa zadacima koji ih čekaju na završnom ispitu. Dok će za nastavnike ovo biti analiza i pravi pokazatelj kakvim znanjem učenici raspolažu iz određenih oblasti i na kojim temama bi treblo više raditi sa učenicima kako bi krajnji rezultat bio što bolji.

„Ove godine osmi razred završava 93 učenika, imamo dva odeljenja u Čajetini, dva na Zlatiboru i jedno odeljenje u Jablanici“, rekla je Jelena Žugić, školski pedagog.

Svi osmaci moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja, a sam uspeh je važan zbog upisa u željenu srednju školu.