Proglašena trodnevna žalost u Srbiji

Autor: agencije
03. Maj 2023
Proglašena trodnevna žalost u Srbiji

Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost od 5. do 7. maja povodom tragedije koja se dogodila u osnovnoj školi na Vračaru. “Vlada je donela odluku da bude proglašena trodnevna žalost, a nastava u popodnevnoj smeni je suspendovana. Od sutra će nastava u školama počinjati minutom ćutanja”, rekao je danas ministar Branko Ružić na vanrednoj konferenciji za štampu povodom tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru.

Ministar Ružić je izražavajući saučešće rekao da je “tragedija u kojoj je život izgubilo osam učenika i čuvar obezbeđenja, dok su povređeni učenici i nastavnik hospitalizovani najveća tragedija koja je zadesila Srbiju naš obrazovni sistem Srbije u istoriji”.

Podsećamo, rano jutros u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru učenik sedmog razreda K.K. pucao je na čuvara škole i učenike.

Inače, dan žalosti kao i trodnevna žalost imaju posebno značenje, a kazne prilikom nepoštovanja mera mogu iznositi i do 200 hiljada dinara.

Odluku o proglašenju i trajanju dana žalosti donosi Vlada Republike Srbije, a dan žalosti traje onoliko dugo koliko se odredi odlukom o proglašenju i trajanju dana žalosti, ali ne može trajati duže od tri dana.

Ako odlukom nije drugačije određeno, dan žalosti otpočinje u 00.00 sati dana koji je određen za dan žalosti, a završava se u 24.00 sata dana koji je određen za poslednji dan dana žalosti.

Načini kojima se obeležava dan žalosti su: spuštanje zastave na pola jarbola (uz odgovarajuće osvetljenje noću), odavanje pošte minutom ćutanja i medijsko informisanje i sećanje.