Pršutijada čuva tradiciju sela za budućnost

10. Februar 2019
Pršutijada čuva tradiciju sela za budućnost

U Mačkatu je počela 19.Pršutijada na kojoj je proizvode ponudilo 16 proizvođača iz sela podno Zlatibora. Pored domaćih proizvođača svi koji posete ovu manifestaciju biće u prilici da uživaju i u sirevima iz Francuske, kao i da degustiraju šunku i parmezan iz italijanske regije Parma.

 

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović otvarajući manifestaciju koja je po svim parametrima dostigla međunarodni nivo zahvalio se proizvođačima koji održavaju tradiciju, dodajući da će u narednom periodu lokalna samouprava u saradnji sa poljoprivrednicima formirati agro-industrijski centar.

Interes je da se Srbija i srpsko selo razvijaju, i da srpski seljak opstane oslanjajući se na četiri stuba koji su temelji i svih razvijenih država. To su  vera, nacija, kultura i tradicija. Upravo proizvodnja suvomesnatih proizvoda je naša tradicija, i to je nešto što treba da negujemo i cenimo kako bi selo imalo budućnost,  naglasio je Stamatović.

Ove godine kvalitet proizvoda u šest kategorija je ocenjivalo deset stručnjaka Jugoinspekta.

Proizvodi sa ovog područja su vrlo slični, tako da prilikom odlučivanja o nagradama odlučuju nijanse, smatra Dušan Stojanović koji je sa ovogodišnje Pršutijade poneo titulu najboljeg proizvođača goveđe pršute. On kaže da je nasledio proizvodnju koju je započeo pradeda, nasledio deda, pa otac a sada sa suprugom vodi posao. Ističe da mora puno da se radi da bi se od ovoga obezbedio pristojan porodični život.

Dušan Stojanović, najbolji proizvođač goveđe pršute

Mitar Marić, koji je poneo nagrade za najbolju stelju i svinjsku pršutu ne krije da je očekivao nagrade. Posle dugo predanog rada i truda koji su uložili roditelji, a od pre šest godina podižući standarde nastavljamo supruga i ja bilo je vreme da se prepozna i nagradi kvalitet, kaže Marić. Nagrađivan je i u Kačarevu medaljama za slaninu i svinjsku pršutu. Deo sirovine koja je osnov kvalitetnog proizvoda gaji u sopstvenoj štali, dok ostatak nabavlja u okolini Loznice i Šapca, tvrdi on.

Mitar Marić, najbolji proizvođač stelje i svinjske pršute, sa suprugom i ćerkom

Najbolju ovčju pršutu izložio je Branko Šopalović, dok je u kategoriji domaća kobasica prvo mesto osvojio Ilija Stojanović, a za najbolju slaninu plaketa je pripala Radomiru Šopaloviću.

Specijalne zahvalnice za ujednačen kvalitet suhomesnatih proizvoda Marku Stojanoviću, Aleksandru Radojičiću, Milošu Radovanoviću i Miroslavu Stojanoviću.

I ove godine štand kompanije Zlatiborac privukao je veliko interesovanje posetilaca. Iako su suvomesnati proizvodi kompanije prepoznati daleko od proizvodnih hala u selu utemeljivača ovog brenda tražila se posuda više, kačamaka. Pripreman je na specifičan način sa suvim mesom, sirom, kajmakom i belim projinim brašnom, a po želji degustatora stavljali smo i režnjeve pršute, objasnio nam je kuvar Miroslav Dragutinović.

 

A na domaćem terenu u Mačkatu među proizvođačima kvalitetnih pršuta, slanina, stelja, čvaraka i kobasica, “zaigrala” su i dva gostujuća proizvođača.

Olivije Dluzny iz rodne Francuske gde je držao podrum za sazrevanje sireva došao je u Novi Sad pre četiri godine i počeo da uvozi sireve. Tvrdi da se radi o organskim proizvodima bez hemije, za koje je brzo našao kupce i u Srbiji. Vaš narod je otvoren za nove ukuse i proizvode i znaju da su pršuta, sir i vino najbolji trio,  istakao je Olivije na tečnom srpskom jeziku.

Olivije Dluzny, na tečnom srpskom nam je otkrio deo tajne najboljih francuskih sireva

Prosciutto di Parma je potpuno prirodan proizvod od samo četiri sastojka svinjetina, so, vazduh i vreme. Region Parme ima posebnu mikroklimu, idelnu za sušenje šunke, a svinje koje se koriste u proizvodnji ove šunke uzgajaju se u jednoj od deset severnih i centralnih italijanskih regija. Za parma šunku koriste se samo tri pasmine svinja velike bele, landras i duroc, objasnili su nam predstavnici proizvođača iz  opštine Langerano, u regiji Parma, koja je osim po šunki poznata i po proizvodnji parmezana.

Šunku i parmezan iz regije Parma mogu da degustiraju i posetioci Pršutijade u Mačkatu

Inače, na Pršutijadi se goveđa pršuta prodaje po ceni od 1800 do 2500 dinara po kilogramu,svinjska je od 1300 do 1500,slanina od 800 do 1000,dok je kilogram kobasice oko  900 dinara.

Treba istaći da je Sajam suvomesnatih proizvoda otvoren do ponedeljka, 11. februara, a da  sve posetioce, pored proverenog kvaliteta i velikog izbora mesnih delikatesa, očekuju i vredne nagrade: paket pršute, paket slanine i paket domaće kobasice, u okviru nagradne igre koja traje u toku manifestacije.