Prvi festival slikovnica u Požegi

04. Oktobar 2016
Prvi festival slikovnica u Požegi

Prvi festival slikovnica u Srbiji pod nazivom “Čigra” biće održan od 6. do 8. oktobra u Požegi. Programske aktivnosti u okiru Festivala odvijaće se na Trgu slobode, Gradskoj galeriji, Klubu mladih i Narodnoj biblioteci Požega. Autor projekta je viši bibliotekar Daniela Skoković, direktorka Narodne biblioteke u Požegi. Program festivala namenjen je deci najmlađeg uzrasta, ali i odraslima i posebno stručnoj javnosti (autorima, ilustratorima, izdavačima, bibliotekarima, vaspitačima i učiteljima), roditeljima i svima ostalima kojima su slikovnice u fokusu interesovanja.

Okrugli sto „Kako rastu slikovnice“ održaće se 7.oktobra 2016. od 11.00-15.00 u prostorijama Kluba mladih i okupiće 30 učesnika.

U okviru Festivala biće otvorene i dve izložbe – renomiranog hrvatskog ilustratora Dražena Jerabeka i izložba starih slikovnica „Moja prva slikovnica“ autora Daniele Skoković.

Prateće aktivnosti pripremljene su za decu predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta i obuhvataju lutkarsku predstavu, druženje sa piscima i ilustratorima, radionice sa bibliotekarima i brojne druge sadržaje. 

Po rečima Daniele Skoković, autorke projekta namera je da se ovim Festivalom, koji je prvi takve vrste u Srbiji, skrene pažnja javnosti na položaj slikovnica u dečjoj literaturi i njihov značaj za odrastanje svakog deteta. Skokovićeva ističe da želja organizatora jeste da Festival slikovnica postane tradicionalan, kao i da se ustanove nagrade koje bi se dodeljivale na budućim festivalima – za autora teksta i ilustracije i najbolju slikovnicu u Srbiji iz godišnje produkcije.