Prvi užički džez festival počinje sutra

Autor: uzice.rs
27. Jun 2022
Prvi užički džez festival počinje sutra

Od 28. do 30. juna, u organizaciji Udruženja ljubitelja džeza “Jazzere” u Užicu će biti organizovan prvi džez festival “BAZZUM”. Tako će se Užice naći u društvu još 15 gradova u Srbiji koji afirmišu “klasičnu muziku savremenog doba” koja objedinjuje najbolje iz svih muzičkih pravaca, sa naglaskom na improvizaciji i virtuoznosti izvođača.

Zahvaljujući pokroviteljstvu grada Užica i podršci užičkih privrednika koji su prepoznali da je stvar prestiža, među kulturne manifastije uvrstiti i džez festival, ove godine ljubitelji muzike u kojoj je „toliko toga suptilnog da se notama ne može zapisati, ni rečima objasniti“, biće u prilici da u Narodnom pozorištu čuju: Hot Club of Belgrade, kvartete Vladimir Maričić, Dragan Ćalina, Ivan Radivojević, Nax Kochetov kvartet i Sanja Marković septet.

Udruženje ljubitelja džeza u Užicu, osnovano 1993. godine, dugo godina je okupljalo istinske zaljubljenike u džez muziku, verujući da naš grad ima potencijal i publiku koja zaslužuje praznik džeza, festival koji će u Užice dovesti vrhunske muzičare koji će publici priuštiti nezaboravne džez trenutke. Prema rečima Radiše Selakovića generalnog menadžera festivala, džez festivali imaju višestruke benefite za celo društvo.

“Pored toga što su veoma posećeni u celom svetu od strane poslovne, političke i društvene elite, džez festival poboljšava umetnički meni u jednom gradu. Pored pozorišnog festivala, “Suve igle”, Međunarodne kolonije keramike ovo će biti još jedan umetnički događaj najvišeg ranga. Takođe ovaj džez festival bi trebao da bude festival koji će dati korist i privredi u onom delu koji se odnosi na turizam. Treći, možda i najvažniji benefit je edukativni, jer sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da je Srednja muzička škola u Užicu podnela akreditaciju katedre za džez”.

“Procenili smo da Užice, ali i čitav naš kraj zaslužuju da se bolje upoznaju sa ovom muzikom i dometima vrhunskih džez muzičara, umetnika koji, kako neki od njih kažu, promovišu muziku u pokretu, muziku u kojoj je promena jedina konstanta , s obzirom da je poznato da je reč o muzici koja iznad svega uvažava kreativne slobode i improvizacije”, kaže Ratko Trmčić član Gradskog veća.

“Verujem da će festival doprineti popularizaciji muzike koja to u svakom pogledu zaslužuje. Siguran sam da će se mnogi iznenaditi i repertoarom i načinom izvođenja najotvorenije forme muzike i njenom kompatibilošću sa muzičkim pravcima koji su bliži širokim narodnim masama. Želeo bih da pozovem sugrađane da 28. 29. i 30. juna dođu u Narodno pozorište i prisustvuju koncertima na prvom džez festivalu u našem gradu”.

Miroslav Nikolić potpredsednik Udruženja ljubitelja džeza koje će naredne godine obeležiti 30 godina postojanja, izrazio je veliko zadovoljstvo, jer će kako je istakao Užice konačno dobiti festival kakav zaslužuje.

“Mi kao udruženje postojimo gotovo tri decenije, ali ovo je kruna naše aktivnosti. Ono što bih ja voleo je da se što više mladih ljudi uključuje u njih i ukoliko u pozorištu vidimo dosta mladih ljudi, to će biti znak da smo u potpunosti uspeli”.

U pratećem programu festivala planirano je otvaranje izložbe slika na temu džeza Dragana Nešića i promocija knjige “Jazz face” Voje Pantića u Gradskom kulturnom centru . Vladimir Maričić održaće “Workshoop” radionicu u Svečanoj sali Gradske kuće, a u Narodnoj biblioteci Užice biće otvoren legat Žarka Petrovića.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs