Psorijaza – šta sve utiče na njenu pojavu i kako se leči?

Autor: DokTok.rs
29. Oktobar 2021
Psorijaza – šta sve utiče na njenu pojavu i kako se leči?

Piše: Dr Jasmina Sekulić, specijalista  dermatovenerolog 

Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože, nokatnih ploča i /ili zglobova koje znatno remeti kvalitet života. Javlja se kod oba pola u 1-3% u opštoj populaciji, najčešće u ranoj odrasloj dobi ili u šestoj deceniji  života. Naziv potiče od grčke reči „psora“ što znači svrab, a u preko 80% obolelih nema osećaj svraba.

Ukoliko i sami imate problem ili nedoumice na ovu temu, psiholozi, psihoterapeuti i lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na DokTok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Posetite www.doktok.rs, napravite profil, zakažite svoju konsultaciju i rešite nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstvenu ustanovu.

Bolest nije zarazna, a za njenu pojavu odgovorni su genetski faktori, imunološki, biohemijski, endokrini  ili metabolički poremećaji uz provocirajuće faktore: bakterijska infekcija grla, zuba, izloženost stresu,  upotreba nekih lekova, infekcija sa virusom, konzumiranje alkohola, duvana, sprovođenje dijeta, kao i izlaganje traumi.

Klinička slika psorijaze kože

U većem procentu bolesti na poglavini, laktovima, kolenima i slabinskom predelu nalaze se jasno ograničeni ovalni veći ili manji crveni pečati, nekada spojeni u veće površine, a uvek prekriveni   beličastim ljuspicama koje se teško odvajaju.

U manjem procentu bolesti mogu se videti crveni pečati u velikim prevojima kože, gnojanice na dlanovima i tabanima, vrhovima prstiju,  a retko i po celoj koži.

Nokatne ploče mogu biti sa tačkastim udubljenjima ili  žućkaste, zadebljane i trošne.

Psorijaza zglobova može biti sa ili bez kožnih promena.

Dijagnoza

Dijagnoza psorijaze se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda sa lokalnim testovima,  laboratorijskih, biohemijskih i mikrobioloških analiza, a ređe se uzima i isečak izmenjene kože za patohistološki pregled.

Lečenje

Lečenje je kombinacija lokalne i opšte terapije u zavisnosti od oblika psorijaze i provocirajućeg faktora.  Higijensko dijetetski režim života se podrazumeva.

Za lokalnu terapiju koriste se emolijensi, keratolitici, preparati katrana, derivati vitamina D, retinoid, selektivna fototerapija, UVA zračenje u kombinaciji sa psoralenom.

U opštoj terapiji primenjuju se antibiotici, retinoidi, metotreksat, imunosupresiv, anksioitik i biološka terapija.

Izvor: DokTok Portal