Pumpna stanica u sistemu “Staro Dovarje” puštena u rad

Autor: uzice.rs
02. Novembar 2021
Pumpna stanica u sistemu “Staro Dovarje” puštena u rad

Nova pumpna stanica u sistemu “Staro Dovarje” koja omogućava stabilnost u vodosnabdevanju 50 % visoke zone i omogućava lakšu rekonstrukciju visoke zone, puštena je u rad. Značajno smanjuje broj ugroženih potrošača pri havarijama cevovoda visoke zone i omogućava u perspektivi formiranje kružnog toka Cerovića brdo-Dovarje -Kapetanovina-Gluvaći-Pora -Cerovića brdo. Ceo ovaj sistem je izgrađen u poslednje 3 godine, a vrednost izvedenih radova je oko 40 miliona dinara.

Duško Ljujić direktor JKP “Vodovod” istakao je da se na lokaciji “Staro Dovarje” radila pumpna stanica za prepumpavanje vode iz niske zone u visoku zonu, kao i da se u tu svrhu uradila rekonstrukcija rezervoara koji nije bio u funkciji 30 godina čime se dobilo 700 m3 korisne zapremine.

“Odradili smo cevovod sa prevoja na Dovarju iz Ulice Dimitrija Tucovića do pumpne stanice i cevovod od pumpne stanice do rezervoara Kapetanovina koji je na visokoj zoni. Pokušavamo da smanjimo probleme koji izazivaju havarije visoke zone ka građanima Krčagova, cele Lužničke doline i visokih delova Gradske opštine Sevojno. Ukoliko se desi problem na visokoj zoni, sada više od pola visoke zone snabdevamo sa ovog rezervoara i sa ove pumpne stanice.”

Po rečima Ljujića gravitacijom dobijamo vodu sa Živkovića vrela i tu vodu možemo da ispumpamo na rezervoar Kapetanovinu i sve ostale rezevoare koji se snabdevaju sa tog poteza.

“Ovo nam omogućava mnogo jednostavniju i lakšu rekonstrukciju visoke zone jer prilikom rekonstrukcije visoke zone, svakako će dolaziti do prekida u vodosnabdevanju, samim tim uključenjem ovog sistema u sistem vodosnabdevanja smanjujemo problem na pola. Rekonstrukcijom cevovoda smanjiće se broj građana koji su imali probleme tokom havarija. Ovo nam omogućava da vodu sa rezervoara Kapetanovine vratimo na rezervoar Pora, a samim tim Cerovića brdo. Zatvaramo jedan “kružni tok” gde ćemo sa manipulacijom ventilima dopremati vodu iz željenog pravca. Gde god da se desi havarija biće to lokalizovano na najmanju moguću deonicu. Ovaj sistem će biti veoma koristan za naredni period” rekao je Ljujić.

Prema rečima Srđana Nedeljkovića gradskog većnika za javna preduzeća, rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i zamena dotrajalih vodovodnih linija jedan je od najvećih prioriteta gradskog rukovodstva.

“Grad Užice zajedno sa JKP “Vodovod”, koji se svoje strane daje stručne predloge, učinili su sve u prethodnom periodu da građanima Užica omoguće sigurno vodosnabdevanje. Jedan od takvih projekata kojim će građani Krčagova, korisnici visoke zone, Zdravstveni centar rešiti problem vodosnabdevanja, jeste projekat kojim se rekonstruiše rezervoar “Staro Dovarje”, koji nije u funkciji prethodnih 30 godina, kao i izgradnja nove pumpne stanice. Grad Užice je u prethodne tri godine uložio oko 40 miliona dinara u završetak ovih radova.”