Put razvoja

06. Jun 2018
Put razvoja

Posle 2,5km, koliko je asfaltirano prošle, Putevi Srbije finansirali  još 1,25km puta na trasi  prema Radojičića kuli u Staparima. Asfaltiranjem ukupne trase obilaznice biće stvoreni uslovi za potpuno zatvaranje saobraćaja Kanjonom reke Đetinje pa će staza u potpunosti  biti na usluzi planinarima, biciklistima i šetačima.

20180605_125409

Asfaltiranje na trasi Kanjona reke Đetinje započelo je pre tri godine i do danas je asfaltirano 8,5km. Uloženo je ukupno 530 hiljada evra od čega oko 400 hiljada  u asfaltiranje staze, rekonstrukciju mostova, postavljanje mobilijara i drugih pratećih sadržaje a 130 holjada u uređenje Gradske plaže. Grad je finansirao pet kilometara puta a 3,5km finansirali su Putevi Srbije.

 

“Grad Užice je 2016.godine finansirao prokopavanje i nasipanje puta od Staparske banje do Radojičića kule u dužini od četiri kilometra. Putevi Srbije sada asfaltiraju trasu dužine 1,25km a kada asfaltiramo preostali deo od 3,75km i spojimo obilaznicu od Užica do Staparske banje, moći ćemo da u potpunosti zatvorimo saobraćaj Kanjomom Đetinje”, rekao je u Staparima Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

20180605_124527

To je obećanje koje je dato planinarima, biciklistima i šetačima koji stazu kanjonom koriste za odmor i rekreaciju. Asfaltiranjem ovog puta, Kanjon reke Đetinje postaće i deo turističke ponude Užica pa će i meštani Stapara imati mogućnost da razvijaju turizam i njime se ozbiljno bave.

Gradonačelnik Užica zahvalio se Putevima Srbije koji su uložili 21 milion dinara u ovaj deo radova kao i Elektrodistribuciji koja je novac uložila u rasvetu, “Metalogradnji” koja je donirala sprave za vežbanje, “Elkomontu”, “Regionalnoj razvojnoj agenciji” i svima onima koji su dali svoje učešće u realizaciji ovog projekta a pre svega građanima koji su sve podržali i koji koriste i čuvaju ovo prirodno blago Užica.

20180605_125359

Izgradnja ovog dela puta rešila je i osnovnu potrebu pristupnog puta za 25 domaćinstava ovog područja. Odluka da put ide ovom trasom nastala je iz dugoročnog plana i potrebe, koja predviđa da će ovom trasom dolaziti brojni posetioci buduće replike naselja Staparska Gradina kao nove turističke atrakcije. Plan je i da se nastavi asfaltiranje puta duž Kanjona Đetinje sve do izlaza na branu Vrutci.