Do 10. decembra u Gradskoj galeriji izložba radova sa 26. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Autor: uzice.rs
03. Decembar 2022
Do 10. decembra u Gradskoj galeriji izložba radova sa 26. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

U Gradskoj galeriji Užice u toku je retrospektivna izložba umetničke keramike “Izbor radova sa 26 Međunarodnih kolonija umetničke keramike Zlakusa”, autorke Sofije Bunardžić. Prema rečima Sofije Bunardžić, koja je pokrenula koloniju i koja je više puta nagrađivana za svoj rad i tu manifestaciju izložbu čine izabrani radovi nastali tokom proteklih 26 godina. Dodaje, nada se da će u budućnosti uspeti da dugogodišnji rad na ovoj temi obuhvati i kroz svojevrsnu monografiju.

“Žao mi je što nisam uspela da napišem knjigu, a ne znači da neću, o svim učesnicima kolonije i njihovim utiscima. Moram da kažem i da mi je posebno drago što je rad u okviru kolonije doprineo da ovaj stari zanat dospe na listu UNESCO-a, jer jedan od ciljeva bio je da se obnovi stari zanat, produži i oživi. Takođe, važno je reći i da ja nisam učestvovala samo kao inicijator i organizator već i kao umetnik stvarajući svoja umetnička dela”.

“Spajati tradiciju i savremene tendencije u umetnosti uvek je zahtevan posao. Posebno kada je reč o starim zanatima i tehnikama koje zahtevaju autentične materijale i postupke izrade. Zahvaljujući Sofiji Bunardžić, njenoj upornosti i posvećenosti sačuvan je jedan stari zanat i oplemenjen autorskim pečatima učesnika na Međunarodnoj koloniji keramike Zlakusa”, istakla je ovom prilikom gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Prema njenim rečima za poštovanje je činjenica da kolonija traje 26 godina kao i da se 380 umetnika iz 38 država, 16 likovnih kritičara, arheolog, umetički fotografi i drugi upravo ovde upoznali sa starim grnčarskim zanatom.  Radovi se, nakon prirodnog sušenja peku na otvorenoj vatri na oko 700 stepeni Celzijusa, kao što se to radilo vekovima.

“Na kolonijama koje su do sada održane nastalo je hiljade umetničkih predmeta, a najupečatljiviji među njima zaslužuju posebno mesto u našem gradu na kome će istorija kolonije biti dostupna svim posetiocima Užica i poštovaocima umetnosti. Nadamo se da ćemo u najskorije vreme uspeti da zaokružimo tu priču otvaranjem Muzeja keramike”.

Taj prostor za izlaganje i deponovanje radova nastalih na “Međunarodnoj koloniji umetničke keramike Zlakusa” nalazi se u kompleksu Gradskog kulturnog centra i upravo “Muzej keramike” jedan je od projekata sa kojima grad konkuriše u okviru programa Ministarstva kulture “Prestonica kulture Srbije 2024. godine”.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs