“Rakijada” u Šljivovici privukla veliki broj proizvođača i gostiju

Autor: cajetina.org.rs
30. Septembar 2019
“Rakijada” u Šljivovici privukla veliki broj proizvođača i gostiju

Zlatiborsko selo Šljivovica prethodnog vikenda bilo je domaćin popularne “Rakijade” po dvanaesti put. Sajam domaće rakije i proizvoda od voća u selo prepoznatljivog naziva tradicionalno je privukao veliki broj gostiju, ljubitelja dobre domaće rakije i radoznalih turista. Kao i prethodne godine Sajam domaće rakije se održava u jesenjem terminu, koji se poklapa sa branjem šljiva i vremenom kada zlatiborski domaćini tradicionalno “peku” rakiju.

Sajam rakije svečano je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović potpaljivanjem kazana – čučavca podsećajući u svom govoru na značaj očuvanja tradicionalne proizvodnje rakije i brendiranja zlatiborske Šljivovice, kojim opština Čajetina već duži niz godina daje svesrdnu podršku.

Program je nastavljen nastupima kulturno-umetničkih društava, izvornih pevačkih grupa i trubačkog orkestra, a u okviru manifestacije organizovana su i nadmetanja u pripremanju pite savijače i recitovanju zdravica. Kulturno-umetnički program na Rakijadi bio je prava prilika da se dodele i nagrade za najlepšu čobanicu, najuređenije dvorište i najuređeniji voćnjak, a za to vreme posetioci su imali priliku da uživaju  u degustaciji i ocenjivanju ovogodišnjih najboljih rakija.

Program je upotpunjen bogatom zlatiborskom trpezom i koncertom Šekija Turkovića.

Na ocenjivanje u okviru ovogodišnje rakijade prispelo je 118 uzoraka domaće rakije, a nagrade su dodeljivane u sledećim kategorijama: rakija od šljive – Šljivovica – u kategorijama velika zlatna medalja i zlatna medalja, kao i specijalne rakije.

Specijalne rakije – zlatna medalja

  1. Andrija Korićanac – Lađevci
  2. Boban Mladenović – Aranđelovac
  3. Velimir Melentijević Zubin Potok

Zlatna medalja

  1. Predrag Milinković – Šljivovica
  2. Ninčić Zoran – Branešci
  3. Prvoslav Stanić – Šljivovica

Velika zlatna medalja

  1. Dobrisav Janjić – Tripkova
  2. Stojan Tasić – Aranđelovac
  3. Goran Jaraković – Bioska

Organizatori manifestacije su kao i prethodnih godina: opština Čajetina, Sportski centar Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Zlatiborski Eko Agrar i Mesna zajednica Šljivovica.