Rashlađenje za porodilje

06. Jul 2016
Rashlađenje za porodilje

Užičko porodilište jedno je od 24 u Srbiji za koje je Blic fondacija uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja, obezbedila klima uređaje, čiji sponzor je kompanija „Elkom trejd“ iz Beograda. Dve klime biće instalirane u sobama u kojima su smeštene majke i njihove bebe koje su na svet došle carskim rezom.

Odeljenje ginekologije i akušerstva imalo je klime u porođajnoj i operacionoj sali, a ove su stigle u vreme velikih vrućina i sigurno će uticati na prijatniji boravak porodilja u beba. Doktor Vladislav Tripković, vd načelnika odeljenja ginekolgije i akušerstva ističe da ovo porodilište rapolaže sa 15 uglavnom trokrevetnih soba koje nisu klimatizovane. Veruje da je akcija Blic fondacije „Klime za porodilišta“ početak kompletne klimatizacije užičkog porodilišta. Ističe da bi klima uređaji posebno bili značajni na odeljenju patologije trudnoće, jer pojedine žene sa visoko rizičnim trudnoćama tu provedu svih devet meseci.

Vladimir Lojanica, dopisnik Blica iz Užica, naglasio je da je Blic fondacija u kampanji „Srce za decu“ pomogla preko 400 mališana koji su živeli u teškim uslovima, zatim deci bez roditeljskog staranja i najmlađima koji boluju od retkih i teških bolesti, da se lakše suoče sa životnim nedaćama.

Lojanica je siguran da će klime pomoći majkama i novorođenčadi da lakše podnesu vrele dane tokom boravka u užičkom porodilištu.

Kao i većina porodilišta u Srbiji i u užičkom porodilištu je primetan trend smanjenja porođaja. Do 2000. godine rađalo se prosečno oko dve hiljade mališana, dok je u prošloj godini ta brojka spala na oko 1 600 beba. U prvoj polovini ove godine rođeno je tačno 753 bebe.

Inače kompletno odeljenje ginekologije i akušerstva raspolaže sa 108 postelja, a u sastavu odeljenja funkcioniše sedam odseka:patologija trudnoće, konzervativna ginekologija, operativna ginekologija, porođajne sale, babinjare, odsek steriliteta i ginekološka ambulanta i intervencije. U okviru odeljenja prosečno godišnje se uradi oko 700 operacija, uključujući laparoskopsku i otvorenu hirurgiju. U ginekološkoj ambulanti godišnje se obavi oko 7 000 pregleda, u akušerskoj oko 3 500. U UZ kabinetu se tokom jedne godine prosečno obavi oko 7 000 pregleda godišnje i između 2 500-3 000 ginekoloških intervencija.